Gillman vann Run of mine – avslöjade vinterns stora mål: ”U23-VM i Tyskland”

Tvåan Per Christell (41.35), segraren Adam Gillman (37.29) och trean Andreas Adolfsson (42.48) på herrpallen i Run of mine. Foto: Jonas Brännmyr

Var och sprang Zinkgruvan run of mine i förmiddags (läs mer på mitt instagramkonto om ni mot förmodan är intresserade av hur det gick för mig), och efter att ha sett både Antje Torstensson (47.40, seger med 2.48) och Adam Gillman (37.29, seger med 4.06) så bytte jag några ord med 22-årige Gillman om loppet (som är tio kilometer långt där tre kilometer går 350 höjdmeter rakt ned i gruvan och följs av tre kilometer rätt upp till jordytan igen; man springer iförd hjälm) och om vintern som kommer (Gillman är egentligen skidåkare för Garphyttan och kom, som andraårssenior, runt 30:e plats på alla SM-distanser han körde i vintras).
– Det var jobbigt, men roligt. Det var första gången jag var här. Jag tänkte att jag skulle löpa kontrollerat till gruvmynningen och sedan försöka springa på utför och känna hur det kändes i uppförsbacken. Uppför gick bra, men utför var lite sämre. Jag är så ovan att springa utför, säger Gillman som blev själv redan efter 500 meter och hade 49 sekunder på tvåan redan vid vändningen, men som gjorde det stora rycket uppför.
Du missade Andras Magnussons banrekord med 26 sekunder, hade du koll på det?
– Nej, jag hade ingen aning och det var lite synd. Jag tror att jag hade kunnat öka lite på slutet om jag vetat om det, men det är lätt att säga …
Jag har sett dig i en del resultatlistor i sommar, gillar du löpning bättre än rullskidor som sommarträning?
– Ja, det är roligt att få något annat och det är kul att tävla under sommaren också. Jag är inte anmäld till Lidingöloppet, men jag kanske kommer till start, det vore kul. Vi får se hur benen mår i morgon, jag är lite sugen på Tarstaborgsrundan i Pålsboda. Och nästa helg blir det terräng-DM ”hemma” i Östersund.
Hur har sommarträningen gått annars?
– Riktigt bra. Nu gäller det att komma in i hösten också, det är den absolut viktigaste perioden. Kan man hålla i och vara frisk så ska det nog gå bra i vinter.
Vilket är det stora målet i vinter?
– U23-VM i Tyskland som går i slutet av februari och början av mars. Det är väldigt tufft att ta sig dit, de tar bara ut fyra herråkare, och både sprint- och distansåkare gör upp om platserna. Det finns ett utvecklingslandslag, men jag har hela tiden hamnat strax utanför landslagsverksamheten vilket har varit lite surt. Men det är bara att träna på, gör man resultat kan man bli uttagen till U23-VM ändå.

Örebro läns medeldistans-DM i orientering
Var:
Strax utanför Svennevad.
Resultatlistan.

Vinnare: Tisarens ex-landslagslöpare Andrea Svensson 2.19 före OK Milans Josefin Erlandsson och Tisarens Daniel Attås 30 sekunder före Hagabys tidigare VM-löpare Filip Dahlgren.
Notera: Tittar man på tiderna i efterhand så var Tisarens Johan Aronsson i ledning halvvägs, men tappade till femte plats. Orienteringsskyttemästaren Gustav Hindér tog bronsplaketten efter en supertät strid om sista pallplatsen med tre löpare inom sju sekunder. Svensson ledde i princip från start till mål. Världscuplöparna Martin Regborn, Lilian Forsgren och Josefin Tjernlund saknades. Sofie Franzén, Almby, och Valter Pettersson, Tisaren, blev juniormästare. I morgon löps långdistans-DM på samma arena.

Svenska cupen i mountainbikeorienering
Vad: Deltävling tio av elva.
Resultatlistan.

Bäst från länet: Viktor Larsson, som kommer från Örebro men tävlar för Ärla, vann herrklassen med en marginal på 1.23 medan Karin E Gustafsson, Garphyttan, blev trea i damkalssen, 1.01 bakom segrande Anna Tiderman, Haninge.
Notera: I morgon avgörs finalen (dock inte i någon jaktstart som jag felaktigt skrev i går), och tar sig Larsson bara i mål kommer han att ta hem sammandraget.

Huskvarna MTB-tour
Vad: Mountainbiketävling med tre etapper fredag–söndag.
Resultatlista fredag och lördag.

Bäst från länet: Matthias Wengelin var tvåa i fredagens backsprint (åtta tiondelar bakom hemmaåkaren Michael Stjernquist) och Örebrokollegan Axel Lindh var trea, sex sekunder bakom. I lördagens crosscountrylopp var Wengelin trea efter att ha fått ge sig mot Emil Lindgren och Viktor Lindquist precis på slutet (18 sekunder efter) medan Lindh var femma.
Notera: I morgon avslutas touren med en shorttracktävling, och Wengelin har möjlighet att knipa ännu en tung seger den här sommaren.

Örebro parkrun, 120:e upplagan
Vad: Gratis femkilometerslopp med tidtagning som avgörs varje lördagsmorgon.
Resultatlistan.

Vinnare: Petra Hanaeus, IF Start, på 19.21 och Gustav Grek, Örebro AIK, på 17.15, båda på nya parkrunpers.
Notera: Segern var Hanaeus 20:e i loppets historia (hon har alltså vunnit var sjätte tävling, i snitt) och hon är nu bara fyra vinster bakom Johan Ingjald som har rekordet i flest segrar. Grek och Ingjald var bara 15 respektive 22 sekunder från att bli löpare nio och tio under 17 minuter i loppets historia.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: