Kompletta guiden till länslöparna i Lidingöloppet 2019 – från Anfälts sena anmälan till Smårs klassikerrekordjakt

Det finns ju två lopp som engagerar svenskarna mer än några andra: Stockholm marathon och Lidingöloppet (Göteborgsvarvet har ju fler deltagare och är ett större jippo, men känns ändå inte lika maffigt; Ultravasan har få deltagare men är på väg att bygga upp status). Nå, i helgen är det dags för det andra: Lidingöloppet. På lördagen avgörs den klassiska 30-kilometersdistansen plus halvan och ett antal veteran- och juniorklasser på kortare distans, och på söndag är det tiokilometersloppet plus ungdomsklasser.
Vad ska man då ha koll på i lokal väg? Jo, Zinkgruvanfostrade Motalalöparen Johanna Eriksson blev ju tvåa av svenskarna, bara 15 sekunder bakom Hanna Lindholm (som i år är upptagen med friidrotts-VM), och fyra totalt (1,5 minuter bakom kenyanska Sylvia Medugu) på 1.54.31. Där bakom blir det också en intressant kamp om bästa länslöpare mellan Josefin Gerdevåg, som tävlat sparsamt i år efter återkommande skadeproblem och som inte sprungit på Lidingö sedan hon gjorde 2.11.33 2011 (2009 var hon femma på 2.11.56), och Liduina van Sitteren som tävlat furiöst och tagit stora kliv framåt i år, och som i fjol gjorde 2.07.52.
Riktigt spännande blir det också att följa Noras Kristalina Smårs, som behöver göra 2.31.57 för att ta slå alla tiders rekord och få den snabbaste totaltiden i en svensk klassiker, inom loppet av tolv månader. Jag pratade med henne häromdagen, och har du missat artikeln finns den att läsa här.
På herrsidan annonserade Erik Anfält start för bara några dagar sedan, han har inte tävlat sedan han tvingades bryta Ultravasan och har ju både före och efter det dragits med hälsporre. Nu är den uppenbarligen på bättringsvägen, och ingen tar ju miste på hans kapacitet på ön. 2015 var han näst bäste svensk (bakom Linus Rosdal, som då tävlade för KFUM Örebro) på 1.46.05 och så sent som i fjol gjorde han 1.47.45.
Mattias Nätterlund gjorde 1.54.11 2016, bara månader innan han la av, och har efter att han återupptog löparkarriären gjort stadiga framsteg. Första segern kom så sent som i söndags, i Wadköpingsloppet. Tveksamt dock om han redan nu räcker till för att matcha Per Arvidsson, som satte personbästat 1.55.40 i fjol. I elitledet finns också Pär Englund (personbästa på 2.04.52 från 2015), Pär Johansson (2.06.42 2017), Mathias Viktorsson (2.07.05 i fjol), Andreas Ingberg (2.12.37 2012) och Dan Bäck (2.01.27 2008) – plus debuterande skidåkarna Bob Impola (som gjort starka resultat på både halvmaraton och maraton) och Linus Larsson.
Markus Bohman, Lisa Bergdahl och Heshlu Andemariam väljer att i stället springa 15-kilometersloppet, den sistnämnde i äldsta juniorklassen.
Vilka som inte är på plats? Tja, Louise Wiker saknas (hon blev mamma i juni, så det är lite tätt inpå), liksom Mikaela Kemppi (terräng är ju inte riktigt hennes grej), Martin Regborn (världscupen i orientering), Linus Rosdal och Tim Sundström (på någon kortare distans) hade man ju gärna sett, liksom alla juniorer i KFUM Örebro.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: