Wiker ensam länslöpare i elitklass i terräng-SM – men många starka veteraner i Umeå

Det ser tunt ut i startlistan inför terräng-SM i Umeå i helgen, åtminstone ur Öreborperspektiv. Det beror förstås dels på att mästerskapet avgörs just i Umeå – resan avskräcker säkert somliga – men också på konkurrensen med andra tävlingar. Många av länets bästa långlöpare är i första hand (och som liga i andra hand) orienterare, och prioriterar därför 25-manna – som Martin Regborn, Jonatan Gustafsson, Per Sjögren och Melker Forsberg. Och många andra väljer i stället att stanna hemma i Örebro och springa Åstadsloppet, som Erik Anfält, Liduina van Sitteren, Tim Sundström, Mikaela Kemppi, Markus Bohman, Wilhelm Bergentz och Noha Olsson. Ja, faktum är att varken KFUM Örebro eller Örebro AIK har en enda löpare anmäld till mästerskapet i Västerbotten. Dessutom saknas starka exil-länslöpare som Johanna Eriksson, Lisa Bergdahl och Linus Rosdal.
Men, några att hålla koll på finns det faktiskt. Louise Wiker är ensam löpare med rötterna i länet i elitklasserna. Den Hälleforsfostrade Hässelbylöparen var 15:e på åtta kilometer (som i år ersatts med tio när damerna och herrarna fått lika långa banor på terräng-SM – när ordnas det även på terräng-DM?) och 16:e på fyra kilometer. Sedan dess har hunnit föda barn, men ställer ändå upp på båda distanserna som en del av comebacken (även om hon säkerligen har ett litet tag kvar innan hon är tillbaka i toppform). Wiker, som sprungit två friidrotts-VM, har nio terräng-SM-medaljer på meritlistan, varav tre individuella. Hälles Samrawit Mengsteab, Wikers klubbkompis Sanna Mustonen och Tvåråselets Elisabet Clausén nämns som förhandsfavoriter den här gången.
Herrarna och damerna springer fyra kilometer på lördag och tio på söndag, över två respektive fem varv på den två kilometer långa grässlinga som alla klasser använder.
Heshlu Andemariam och Haben Kidane, som båda slog igenom i länet innan de flyttade till Stockholm och IFK Lidingö, möts i äldsta juniorklassens åttakilometerslopp på söndagen.
IF Start och Almby har dessutom sju veteraner på plats på lördagen. Starts Marie Dasler är regerande mästare i K50-klassen, medan Starts Maria Eriksson (K40) och Almbys Ljiljana Persson (K65) har varit SM-brons att försvara. Eriksson och Dasler bildar dessutom ett starkt veteranlag med Annica Sjölund (K50), och i K65 finns ett riktigt starkt kort i Rose-Marie Enmalm (guld under förstaåret i K60-klassen 2014, så kanske dags för ett nytt nu när hon klivit upp en klass). Almby har även Bo Persson i M70 och Start har Ann-Britt Eriksson i K70 och Mikael Hansson i M55.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: