Nya distrikt på gång hos friidrottsförbundet – då kan klassiska rekord strykas med ett pennstreck

På lördag är det dags för Närkes friidrottsförbunds höstmöte, och som en av punkterna sak det bli avrapportering om de nya distrikten. Svenska friidrottsförbundet har nämligen tagit ett principbeslut om att rita om kartan genom att slå ihop ett antal distrikt, och just nu maler kvarnarna på högvarv för att ta fram ett förslag till vinterns årsmöte. Det är väl ingen vågad gissning att Närke kommer att föreslås att slås ihop med Värmland, Västmanland, Östergötland och Södermanland till ett jättedistrikt, men vi får se vad som förbundsstyrelsen väljer att lägga för förslag till årsmötet (kanske kommer det en fingervisning redan på lördag). Men, om så skulle bli fallet: Vad händer i sådana fall med alla distriktsrekord? Tja, förmodligen får man väl arkivera de historiska distriktsrekorden och därtill slå ihop dem till en ny, gemensam lista som idrottarna från och med 2021, eller när det nu blir, får ta sikte mot.
Ett akut problem i det sammanhanget blir ju de historiska listorna med hundratals bästa-resultat i varje gren som Närke har samlat på sin fantastiska sida, och som saknar motstycke hos de andra förbunden. Hur ska den resultatlagringen se ut om gränserna för distrikten plötsligt ritas om? Oklart.
Faktum är att jag inte en lyckas hitta uppdaterade distriktsrekordslistor hos flera av de andra aktuella distrikten (hos Västmanland hittar jag inte ens en lista!), men klart är i varje fall att en sammanslagning skulle radera ut klassiska Närkerekord som Ann Sundströms på 1 500 och 3 000 från 1977 och Tage Ekfeldts 1,49 blankt på 800 (med manuell tidtagning!) från 1953 med ett pennstreck (IFK Kristinehamns Åke Svensson sprang på 1.45,94 i DN-galan 1975). Malin Ewerlöf tävlade för Södertälje när hon sprang 1 500 på 4.11,18 1989 (att jämföra med Sundströms 4.21,34) och Karoline Nemets sprang 3 000 på 8.50,22 för Råby-Rekarna 1980 (Sundström gjorde 9.18,59).
frågan är om Närke skulle få behålla ett enda distriktsrekord i medel- eller långdistanslöpning. De enda grenar där jag inte genast hittat övertrumfande resultat i de andra distrikten är på de udda distanserna 2 000 meter (Åke Durkfeldts 5.16,0 från 1945) och en timme (18 288 meter av Gullik Jensén 1942) för herrar.
Men, än så länge här det här bara teori, vi får se om och i sådana fall när de nya distrikten blir verklighet, hur de kommer att se ut och hur det egentligen blir med de historiska rekorden.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: