Starttiderna, banan och tv-sändningen – allt du behöver veta inför Danielssons och Ekströms jakt på världscupplatserna

I morgon är det äntligen dags för riktig längdskidpremiär. Tja, världscupen och långloppsvärldscupen är förvisso en vecka bort, men i Gällivare ska de bästa svenskarna (och en del internationella toppåkare) spänna musklerna och göra upp om platserna i världscuptrupperna i Gällivarepremiären. Jag snackade med Filip Danielsson i tisdags, när han satt i en bil norrut, den texten kan ni läsa här. 23-åringen från Vedevåg står ju utanför landslagstrupperna i år, men gav ett riktigt kvitto på att det inte fuskats med sommarträningen i smygpremiären i Bruksvallarna förra helgen, så han är absolut en av dem som gör upp om de sex svenska herrplatserna bakom Calle Halfvarsson, Oskar Svensson och Viktor Thorn som har friplatser till premiärhelgen i Ruka.
Det är förstås även Axel Ekström, som kör i svenska B-landslaget i år och som gör tävlingspremiär i Gällivare.
Startlistorna till fredagens distanstävling i fristil, över 15 kilometer för herrarna (det är bara där vi har med länsåkare), släpptes i dag, och Danielsson kommer gå ut 11.26.30, som 54:e åkare av 77, medan Ekström startar tre minuter senare med nummer 60 på bröstet. Garphyttans bröder Marcus och Lucas Lennartsson har startnummer 33 respektive 38.
Tävlingen körs över tre varv på en femkilometersslinga som bland annat innehåller ”Dynamitbacken” med 42 meters höjdskillnad på runt 400 meter. Totalt innehåller varvet 197 meter klättring.
SVT sänder hela helgen, men Vinterstudion drar igång först på lördagen (då det är distanstävlingar i klassisk stil), så fredagens sändningar är lite mer åt budgethållet. På söndag körs det sprint.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: