Kroon fick KFUM Örebros finaste pris: ”Har alltid insett den sociala gemenskapens viktiga faktorer”

Den 19 december förra året tillkännagavs nomineringarna för NA:s och Löpex Sports pulsklocka, och då skrev Mikael Kroon historia som den första ledaren att ha chansen att få priset. Nu röstade ni, blogg- och tidningsläsare, i stället fram Vasaloppstvåan Bob Impola som vinnare, men Kroon var klar tvåa och har förstås chans på en ny nominering när det är dags nästa vecka. Men redan i kväll, när KFUM Örebro hade julmiddag för sina ledare och styrelser, tilldelades han klubbens finaste pris: Årets KFUM-ledare 2019. KFUM är ju inte bara friidrott och orientering, som jag brukar skriva mo här på bloggen, utan har dessutom verksamhet inom volleyboll, basket, innebandy, frisbee och en rad andar sporter, samt hela verksamheten på Tegelbruket, vid Hästhagen och all kolloverksamhet och liknande. Det finns helt enkelt en och annan ledare som gör upp om det är priset även om det ”bara” handlar om Örebro.
Kroon behöver väl ingen närmare presentation här, men för de som inte vet förestår han elitträningsgruppen inom medel- och långdistans i KFUM Örebro, där bland andra VM-orienteraren Martin Regborns fysik grundläggs, där Josefin Gerdevåg sporrats till distriktsrekord på både halvmaraton och maraton och där en helt ny våg av Örebrolöpare just nu håller på att slå igenom, i skarven mellan junior och senior – från Jonatan Gustafsson som redan varit i final på 1 500 meter på senior-SM till ungdomsfinnkamparna Noha Olsson och Wilhelm Bergentz som just kommit med i gruppen.
Men Kroon är också, om man nu får skriva det som objektiv journalist, en av de mest sympatiska människor jag mött under mina åtta år i Örebros idrottskretsar, han har alltid en stund över att snacka och ett varmt ord till var och en. Plus att han ju har en liten fäbless för att springa långt och, gärna, fort. Han berättade för mig om sommarens Göteborgsvarvsplaner senast vi träffades, men det tror jag inte var meningen att gå i tryck.
Nomineringen till priset, saxad från KFUM Örebro Friidrotts facebooksida: ”Mikael Kroon har under många år varit engagerad i KFUM Örebro Friidrott och gör fortfarande en stor insats bland såväl ungdomar som elit. Då Mikael i sitt civila arbete möter många döva och hörselskadade har han även integrerat flera av dessa i klubben. Mikael har alltid insett den sociala gemenskapens viktiga faktorer då det gäller att få aktiva att utvecklas och vilja fortsätta upp i åldrarna oavsett sportsliga framgångar. Mikaels ledarskap går helt i linje med KFUM Örebros värdegrund och han är en värdig vinnare av årets KFUM-ledare 2019.”
Priset instiftades 1972, och senaste gången ledare från friidrottsföreningen fick det var 2016, då det gick till Daniel Persson.

9.00 i morgon släpper Svenska skidförbundet längdskidtruppen till helgens värlscuptävlingar i Davos, där det bland annat ska köras ett 15-kilometerslopp i fristil som är den sista distanstävlingen före Tour de ski. Ska vi gissa att Axel Ekström får en plats dit också? Filip Danielsson lär ligga sämre till, och är redan anmäld till premiären i skandinaviska cupen i Vuokatti i helgen (de Fis-poängmässigt bästa svenska åkarna som inte är anmälda till Vuokatti är Calle Halfvarsson, Jens Burman, Daniel Richardsson, Oskar Svensson, Simon Lageson, Johan Häggström, Björn Sandström, Karl-Johan Westberg och Ekström – om Lageson, Häggström och Westberg bara kör sprinten och Burman, Richardsson och Ekström bara distansloppet skulle det kunna vara ett lag; men så finns ju Teodor Peterson med i ekvationen också). Vi får se.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: