Maude Larsson årets eldsjäl i Hallsberg – och så påverkar sprinten i Planica Ekströms Tour de ski-chanser

Varje år utser Hallsbergs kommun årets eldsjäl (bildningsnämnden är jury och priset delas sedan ut under kommunfullmäktiges sammanträde i december), och för andra året i rad tilldelades priset i år en ledare i orienteringsklubben OK Tisaren. I fjol var det Mikael Pihel som fick det, och i dag var det Maude Larsson som fick kliva fram och ta emot utmärkelsen. Själv har jag haft mycket kontakt med Maude över mailen, hon kommer ofta med tips och glada tillrop och mailar bilder på Tisarens löpare, och jag har förstått att hon har koll på det mesta i den där klubben. Bland tidigare mottagare av priset finns ytterligare två Tisaren-profiler i Mats Nylin (2007) och Hans Hallbom (2002) samt Vretstorps IF Anette Wiberg (2012), Östansjös Jörgen Knutsson (2004) och Stocksäters Ingemar Öberg (2001). Priset årets idrottsutövare, som senaste åren bland annat gått till löparen Patrik Johansson (2016) och orienterarna Andrea Svensson (2015), Julia Lauri (2012), Lilian Forsgren (2010) och Johan Runesson (2008) ska också ha delats ut, men jag har inte hört vem som fick det än. Jag återkommer i frågan om det blir någon konditionsidrottare (UPPDATERING 17 DECEMBER: Det var ingen konditionsidrottare, det var bågskytten Caroline Käck).

I dag släpptes truppen till helgens världscuptävlingar i längdskidåkning i slovenska Planica. Eftersom det handlar om sprinttävlingar var det på förhand givet att det för första gången i vinter inte skulle vara några länsåkare med i truppen, men lördagens individuella tävling kommer ändå bli högintressant ur Filip Danielssons och (framför allt) Axel Ekströms synvinkel. Topp 20 i världscupens sprintcup efter lördagens tävling kommer nämligen få varsin friplats till Tour de ski (dock max fyra svenskar, om fler än så är topp 20) utöver de sex platser som svenska landslagsledningen har att fördela. Inför helgens tävling ligger både Johan Häggström (sexa), Teodor Peterson (elva), Oskar Svensson (15:e) och Calle Halfvarsson (17:e) topp 20, och stannar de fyra där öppnas det alltså upp möjligheter för sex andra svenskar i Tour de ski medan Calle och Oskar förstås kommer få platser om de skulle åka ur topp 20 och därmed konkurrerar med Ekström och de andra. Om jag räknar rätt så har Häggström teoretiskt redan säkrat sin plats i Tour de ski (kan inte åka ur topp 20 i helgen) medan väldigt mycket ska till om Peterson ska göra det.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: