Regborn lämnar klartecken för rekordförsöket – här är superstarka startfältet på Stockholm stadion på tisdag

På tisdag smäller det som bekant på Stockholm stadion. Martin Regborn (han har lämnat klartecken efter höftproblemen, som bara gällde tuff orienteringsterräng, och är redo) kommer göra en attack mot distriktsrekordet på 10 000 meter. Sedan Åsbros Mikael Abrahamsson sprang hem SM-bronset i Karlskrona den 31 juli 1986 med 29.48,95 är Johan Hagerlunds 30.48,43 det snabbaste en länslöpare presterat – och det var 1991. Under 2000-talet är Per Sjögrens 30.48,70 på SM i Helsingborg 2017 och Regborns eget 31.03,44 på SM i Eskilstuna året därpå de två snabbaste tiderna, men i testloppet på Väster för fyra veckor sedan visade ju Regborn att han är god för betydligt bättre än så. Den gången gjorde han 29.36 på landsväg, helt utan draghjälp. Nu är det bana och ett startfält som inte går av för hackor.
Långlöparnas kväll heter arrangemanget på Stockholms stadion (FK Studenterna står bakom) och trots att han får tillgodoräkna sig sina 29.36 är han seedad först på sjunde plats bakom David Nilsson (tidigare svensk rekordhållare i halvmaraton och maraton, tävlande för Högby), Eskilstunas 18-årige supertalang Emil Millán de la Oliva, Spårvägens Mohammed Reza och Olle Walleräng, fyrfaldige orienteringsvärldsmästaren (och trefaldiga SM-bronsmedaljören i löpning) Jonas Leandersson och Turebergs Daniel Lundgren. Dessutom finns löpare som Ebba Tulu Chala, John Kingstedt och Otto Kingstedt strax bakom, och även förre IF Start-löparen Heshlu Andemariam kommer springa i A-heatet (totalt är fem av de elva svenskarna som var under 30 minuter förra året till start).
KFUM Örebro-trion Jack Karlsson, Jonatan Gustafsson och Wilhelm Bergentz är precis på gränsen till A-heatet, men kommer troligen få plats där vilket innebär bra sparring mot nya personliga rekord. Ja, Gustafsson och Bergentz har aldrig sprungit 10 000 meter på banan tidigare, men gjorde 31.33 respektive 31.29 i det där testloppet, Karlsson sprang på 31.30 där och har ett fjolårspers på 10 000 på 33.23,61.
14 damer är anmälda, bland dem Hälleforsfostrade Hässelbylöparen Louise Wiker (pers på 34.21,73 från 2012, har sedan dess uteslutande satsat på maraton), Zinkgruvanfostrade Motalalöparen Johanna Eriksson (34.42,38 som pers från i fjol), och Örebrofostrade Runacademylöparen Fanny Schulstad (35.20,32 som pers från en tävling på just Stockholm stadion, i april). Ingen av dem tävlar alltså längre för distriktsklubbar, så där utmanas inga rekord (och Liduina van Sitteren kommer inte till start den här kvällen – hon springer istället Örebro AIK:s klubbmästerskap över tio kilometer landsväg på onsdag), men det kommer gå snabbt även på damsidan med löpare som Cecilia Norrbom, Johanna Salminen och Johanna Bäcklund i startlistan.
Spring snyggt-podden har utlovad direktsändning av åtminstone A-heatet.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: