Så ligger länslöparna till för friidrotts-SM (med uppdaterade reglerna) – och skrälläge för Ehrling inför

För någon vecka sedan publicerades ju de uppdaterade reglerna för SM i friidrott, den coronaanpassade varianten. Där kan man bland annat läsa att det max är 32 löpare per gren som gäller. Tyvärr är det inte specificerat exakt hur urvalet sak gå till, utan bar att det ska baseras ”i första hand på årsbästa 2019 och 2020 samt i specifika fall kan aktiva med erkänd kapacitet beredas plats när årsbästa inte finns”. Nu är det ju förvisso inte jätteofta som det behövs den typen av urval; på fjolårets SM var till exempel bara 13 damer och 26 herrar anmälda till 10 000 meter, elva damer och 29 herrar till 5 000 meter, elva damer och 26 herrar till 1 500 meter och 18 damer och 24 herrar till 800 meter (och blott fem damer och nio herrar till 3 000 meter hinder …).
Men i år är ju ett speciellt år på så många sätt att man kan tänka att uppslutningen till ett SM kommer trissas. Titta bara på hur intresset för Långlöparnas kväll såg ut förra veckan … Så, vilka lokala löpare skulle egentligen få springa SM om kvalstoppet var i dag (det är det inte, anmälningstiden går inte ens ut förrän den 6 augusti, och därefter ska eventuellt urval göras)?
På herrsidan är Martin Regborn nia, Jonatan Gustafsson 24:a och Jack Karlsson 38:a på svenska årsbästalistan på 10 000 meter (IF Start-fostrade Heshlu Andemariam 15:e). Regborn 29.41 är förstås en säker kvaltid, även Gustafsson bör kunna känna sig rätt trygg med att få en plats på sina 31.02. Karlsson lär däremot, om alla före anmäler sig, behöva förbättra sina 31.40 med minst 20 sekunder, troligen 30, för att nå topp 32. På damsidan är Liduina van Sitteren nia på 10 000, tätt följd av länsfostrade Louise Wiker, Johanna Eriksson och Fanny Schulstad (tia, 13:e och 16:e på listan, alla inom 25 sekunder av van Sitteren). De fyra har alla givna platser.
10 000 är grenen med klart flest toppnoteringar av de längre löpdistanserna.
På 5 000 är Jack Karlsson 26:a (14.56 och Wilhelm Bergentz 39:a (15.10), men en hel del löpare har ännu inte satt någon tid distansen – till exempel samtliga elitlöpare på damsidan från länet (och sedan tillkommer förstås frågan om vilka som ska dubbla, alternativt välja bort 5 000 eller 10 000 meter).
På medeldistansen sticker Rebecca Högberg ut som Sverigeetta med sitt distriktsrekord på 2.07,39. Hon blev ju svensk mästare inomhus i vintras. I övrigt har det inte tävlats så mycket, ännu. Henrik Franzén är nia på herrsidan på 800 meter med 1.55,31, men den tiden räcker bara till 36:e plats på fjolårets årsbästalista som också ska ligga till grund för uttagningen.
SM avgörs i Uppsala 14–16 augusti. 10 000 meter (18 löpare i A-final, 18 i B-final) och försök på 1 500 meter på fredagen, finaler på 1 500 meter och 3 000 meter hinder och försök på 800 meter på lördagen, finaler på 800 meter och 5 000 meter på söndagen.

Ett annat mästerskap som blir av är riksmästerskapet (motsvarande SM, men utan SM-status) i 24-timmarslöpning i Skövde 25–26 juli. Startfältet är strikt begränsat till 30 deltagare (totalt, herrar och damer), och framför allt på herrsidan finns några riktigt starka namn i Fritjof Fagerlund, Martin Scharp, Oscar Sjölander, Sebastian Pokorny, Emir Halalkic och Joar Palm. Inga länslöpare där, men däremot kanske möjlighet till en skräll på damsidan där bara nio löpare är anmälda och Örebro AIK:s Jenny-Ann Ehrling är en av dem. Hon inledde ju sommaren med att springa 177 kilometer från Västervik mot Örebro, så nog finns det distans i den kroppen. Ehrling har ju tidigare gjort flera bra backyardresultat.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: