Beskedet – 70-plussarna får springa långa terräng-DM: ”Blev jubel – man har varit svältfödd”

Sedan coronapandemin slog till på allvar i mars har det varit totalt tävlingsstopp för alla löpare (och andra friidrottare) över 70 år. Som varande en riskgrupp har man helt enkelt inte velat se dem på tävlingsplatserna.
Men när nu restriktionerna lättat något är det äntligen dags för veteranerna även över 70 att få ta på sig nummerlapp igen. Första loppet i distriktet blir långa terräng-DM som avgörs strax utanför Åsbro lördagen den 17 oktober.
Det hela löses genom att 70-plussarna startar 10.30 och sedan får möjlighet att hinna gå i mål och lämna tävlingsområdet innan kvinnorna och de äldre herrveteranerna äntrar det för start 12.00 (och sedan följer herrarna och de yngre herrveteranerna vid 13).
”När jag berättade det i lördags i Vretstorp (på korta terräng-DM, bloggarens anmärkning) blev det jubel från både några klubbledare och någon löpare. Man har varit svältfödd på lopp”, skriver Börje Nordin, som är med och arrangerar DM-tävlingen, i ett mail till bloggen.
Nytt för årets långa terräng-DM är att alla springer lika långt – tio kilometer. Tidigare år har herrarna sprungit tolv och damerna bara åtta. Nu ska alltså jämlikhet äntligen få råda. 2018 gick långa terräng-DM i samma terräng, på en fyrakilometersslinga som damernas sprang två varv, mestadels på Åsbro kursgårds och Åsbros elljusspår. Den är nu avkortad till 3,3 kilometer som alla löper tre varv. ”Måttlig kupering. Lite rötter bitvis”, står det i anmälan.
Martin Regborn (som vann 2.55 före Jack Karlsson) och Liduina van Sitteren (som vann 2.12 före Petra Hanaeus) är regerande mästare, och båda är förstås storfavoriter om de kommer till start – de är helt enkelt distriktstets snabbaste löpare just nu.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: