I morse presenterade Vasaloppet hur de ska corona-anpassa sitt arrangemang. Eftersom idrottare som har idrotten som yrke är fria att träna och tävla kan de 400 bästa släppas iväg samtidigt, 8.00 på söndagsmorgonen den 7 mars (och det blir en elitstart i Tjejvasan den 27 februari också). Men övriga, just nu runt 25 000 anmälda, som kommer till start kommer i stället att få köra Vasaåket, som räknas som ett motionslopp och som kommer att köras över alla de distanser som vanligtvis erbjuds under Vasaloppsveckan: 90, 45, 30 och tio kilometer på dagtid, 90 och 45 kilometer på natten och Stafettvasan som nu blir ”Vasaåket lag” (Ungdomsvasan kommer däremot arrangeras som tävling, som vanligt, men detaljerna är inte fastslagna ännu). Alla dagsdistanserna kan köras valfri dag från fredag 12 februari till söndag 7 mars och med utspridda starttider (vilka datum nattdistanserna kommer att avgöras verkar inte vara riktigt klarlagt), och precis som i Vätternrundan blir det tidtagningen men inga placeringar.
Inga vägar kommer att stängas av för arrangemanget, så både starten och målet kommer att flyttas. Starten till Tjärnhedens idrottsplats, på andra sidan riksväg 66, och målet till en tillfällig målportal vid klockstapeln i Mora för eliten i Vasaloppet (alltså strax före den ”riktiga” målportalen) och till en tillfällig målportal i höjd med Zornmuseet för alla andra tävlingar och klasser.
Nästa fråga är förstås vilka 400 som kan komma ifråga att få starta i elitklassen. Förmodligen handlar det först och främst om de som har kontrakt med ett av proffslagen i Ski classics, och därutöver ytterligare några elitåkare. Kopparbergssonen och förre Vasaloppstvåan Bob Impola, som ju skrivit på för tjeckiska Ed System Bauer Team, är förstås given i listan, men även Olivia Hansson (40:e i år), Erika Bergentz (59:a), Robert Brundin (95:a), Marcus Lennartsson (119:e), Jimmy Axelsson (144:a) och kanske Adam Gillman (220:e) och Magnus Hedlund (223:a, skulle 2021 kunna bli den förste Vasaloppsveteranen i elitledet) borde vara aktuella. Exakt hur urvalet ska göras är dock ännu inte klart.
I samband med Vasaloppets besked presenterade Ski classics på torsdagen en uppdaterad säsongsplan där den individuella säsongsprologen i Livigno den 29 november strukits och lagtempoprologen flyttats till Zuoz i Schweiz, där den avgörs två dagar före La diagonela, den 14 respektive 16 januari. La Venosta, som skulle ha körts den 20 december flyttas till den 7 februari och ett förlängt Årefjällsloppet (100 kilometer, längst i touren!) puttas in den 27 mars. Det gör att elva tävlingar kommer att köras inom loppet av tre månader, och att det kommer bli tävlingar fem helger i rad i början av säsongen (La diagonela, Toblach–Cortina, Marcialonga, La Venosta och Jizerská padesátka). Ski classics kallar den här justeringen för ”plan B”, men är det något vi lärt oss under den här pandemin så är det att det lär hinna komma både en plan C och en plan D också …
Bruksvallsloppet, den traditionella säsongsstarten för svensk skidåkning, har också presenterat sin coronalösning i dag. Tävlingarna avgörs 20–22 november, när den nya skarpare restriktionerna fortfarande kommer att gälla i många svenska regioner, och därför har arrangörerna bestämt att stryka juniorklasserna och bara tillåta de 100 främsta damerna och 150 främsta herrarna i Sverige att dleta varje tävlingsdag (det är fri anmälan, men sedan sker en seedning efter Fis-punkter, så bara de bästa får delta).
På torsdagen togs också beslutet att ställa in skridsko-SM i Sundsvall, ett nyinstiftat distans-SM som skulle ha ersatt vårens kombinerade allround- och sprint-SM som ställdes in. Säsongens allround- och sprint-SM är planerat till efter årsskiftet.