Här är de tolv länsåkarna som redan kvalat in till elitens Vasalopp – och så räddades skidspåren i Ånnaboda (om kylan kommer)

Efter förra veckans besked om ett Vasaloppet bara för eliten har nu kriterierna för vem som kommer att få åka publicerats.
Det finns fem kriterier (och tolv länsåkare som redan klarat dem!):
1) Alla åkare som är kontrakterade av skiclassicslagen (däribland Bob Impola).
2) De som var topp 150 på herrsidan och topp 50 på damsidan i Vasaloppet 2020 (däribland Impola, Olivia Hansson, Robert Brundin, Marcus Lennartsson och Jimmy Axelsson – Erika Bergentz missade med nio placeringar).
3) De som var topp 25 på herrsidan och topp tre på damsidan i svenska långloppscupen i vintras (däribland Impola och Hansson).
4) De som seedar sig till elitledet inför 2021 års Vasaloppet (hittills har 18 löpare klarat seedningstiderna vid de fyra lopp som avgjorts; inga svenskar).
5) De med maximalt 150 Fis-punkter på herrsidan och 200 Fis-punkter på damsidan (däribland Impola, Maria Gräfnings [återstår att se om hon kommer fortsätta tävla för Karlslund i vinter], Axel Ekström, Filip Danielsson, Lucas Lennartsson, Marcus Lennartsson, Markus Johansson och Elin Schagerström).
Att typ Ekström eller Danielsson skulle vilja åka Vasaloppet är förstås rätt osannolikt, men å andra sidan ska man inte ta något för givet i de här corona-tiderna. Säg att VM och i princip hela världscupen skulle bli inställd – då kanske en niomilatur plötsligt ter sig lockande …

I går kom nyheten om att konstsnöspåret och långspåren uppe i Ånnaboda har räddats inför kommande vinter. Det har ju varit uppe till upphandling vem som ska ta över driften, och den upphandlingen har i sin tur överklagats, vilket har gjort att det sett mörkt ut att det överhuvudtaget ska bli några spår där i vinter (om det nu blir någon vinter). Men nu har kommunen tecknat ett tillfälligt avtal med Örebro skidallians (sammanslutningen mellan Karlslund, Garphyttan och Almby som bildades för att arrangera SM 2015) som kommer att köra konstsnöanläggningen och med fastighets- och snickeriföretaget Carlsson & Berger (där Ulrik Carlsson, som är engagerad i Garphyttans IF, är ordförande och vd) kommer att stå för själva spårandet.
– Vi måste ha kyla för att kunna börja producera snö. Sen har vi en styrgrupp som tittar på hur vi ska börja spåra och hur långt det ska vara. Det bästa är att se till att det finns ett spår att börja på och sen succesivt arbeta där ifrån, Åsa Wistrand, verksamhetsansvarig planerare för friluftsliv på Örebro kommun, i en längre text om det hela som du kan läsa här.
Klassiska långloppet Wadköpingsloppet, som i vintras fick flyttas från Ånnaboda till Långberget på grund av snöbristen, är planerat till den 6 eller 7 februari i vinter (beroende på om man läser på anmälningssidan eller i Svenska skidförbundets tävlingskalender), och kommer liksom tidigare att ingå i den svenska långloppscupen, som inför årets säsong bytt namn till Skistart.com ski challenge. Mer information om cupen väntas komma under november.
För Ånnabodas del saknas nu bara kylan (inte ens i den längsta flerdygnsprognosen är det ens nära till minusgrader).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: