Zinkgruvans sprintkung med ”det bästa han gjort” i Bruksvallarna – Källertegs FKT-försök slutade på akuten

För två år sedan var Zinkgruvans sprintspecialist Markus Johansson 45:a i kvalet i Sverigepremiären, i fjol 30:e man och vidare till kvartsfinal med ett nödrop. Så visst kan man konstatera att det hänt en del sedan dess bara av att se kvalresultatet i Bruksvallarna i dag: Sjua, före namn som Karl-Johan Westberg, Calle Halfvarsson och Viktor Brännmark. ”Det kan vara det bästa han gjort”, sa experten Anders Blomquist i SVT:s sändning. Kvartsfinalen blev däremot en betydligt tråkigare historia för Johansson som hamnade efter så fort det bar uppför, jobbade sig ikapp tätkvartetten men återigen tappade uppför och sedan gick omkull, helt på eget bevåg, inför sista uppförskörningen. I mål som distanserad sexa. ”Nästintill obefintligt fäste och en vurpa förstörde denna dag. Tur det kommer så mycket fler chanser framöver”, skriver Johansson på instagram.
Karlskogingen Ludvig Berg, som inför säsongen bytt moderklubben Granbergsdal mot Rehns BK, gjorde debut i seniorsammanhang trots att han är junior både den här säsongen och två till (alla juniortävlingar, i alla sporter, är ju inställda tills vidare) och var faktiskt bara 1,73 sekunder från att ta sig till kvartsfinal (han blev 38:a i kvalet). Garphyttans Adam Gillman och Marcus Lennartsson slutade 46:a och 47:a i kvalet, tre sekunder från att ta sig vidare till kvartsfinal, medan Lucas Lennartsson var 61:a, ytterligare fem sekunder bakom.
Lucas blir för övrigt den ende länsåkaren som kör alla loppen under premiärhelgen, som avslutas med 15 kilometer i fristil. Både brorsan Marcus och Markus Johansson (han stod över fredagen) har nämligen strukit sig från söndagens lopp, som de båda fick sena platser till (strukit sig har sedan tidigare även Bob Impola gjort). Filip Danielsson kommer starta 12.04, och därmed gå ut sist av de oseedade åkarna, medan Axel Ekström, som var fyra i går, går ut näst sist av alla, vid 12.23 (Lucas går ut 11.42).
Redan på söndagskvällen kommer landslagsledningen meddela åkarna vilka som tas ut till världsucppremiären i Ruka nästa helg. På herrsidan har Sverige tio platser, under förutsättning att Johan Häggström, Oskar Svensson, Marcus Grate och Calle Halfvarsson använder sina friplatser som topp 20 i sprintvärldscupen i fjol (de kan inte ersättas av andra åkare, men Sverige har rätt till sex andra). Med ett riktigt topplopp på söndagen har alltså både Danielsson och (framför allt, efter fredagens prestation) Ekström en jättechans att få åka i Ruka. Det kommer i sådana fall bli speciellt. ”Direkt efter det att truppen presenterats för åkarna på söndagskvällen delas aktiva och ledare upp i flera mindre bubblor, som blir isolerade på olika platser i Östersund. Varje bubbla kommer att bestå av en mix med distans- och sprintåkare samt män och kvinnor”, skriver TT och citerar landslagschefen Anders Byström: ”Det gör vi för att säkerställa att vi åtminstone kan ha någon åkare kvar på varje tävling.”

Det blev inget rekord på Bergslagsleden för Dennis Källerteg den här gången heller. Det gick fint till Nyberget, knappt sex mil in, där han var efter sju timmar och 20 minuter (förvisso att jämföra med sex blankt för rekordhållaren Lars Drageryd, som ju dock tappade några timmar på de avslutande fem milen på den 28 mil långa leden), men sedan började hälsenorna göra sig påminda. I Usakvi, efter drygt åtta mil, hade Källerteg förbrukat nio timmar och 40 minuter mot Drageryds åtta timmar, och när han kom fram till Hammarby, efter drygt tio mil, i går eftermiddag valde han klokt nog att kliva av och åka till akuten. ”Det var smärta som jag aldrig upplevt förut, det var som om någon borrade eller stack en kniv i mina hälsenor”, skriver han på instagram och fortsätter: ”Efter 101 kilometer var jag tvungen att kasta in handduken eftersom jag inte längre kunde stödja på min högra fot. Kalla det vad du vill – en dålig ursäkt eller rätt beslut. Vad som helst. Det visade sig hur som helst vara rätt beslut efter röntgen och ultraljud på sjukhuset. Jag har akillestendinopati på båda mina hälsenor, vilket innebär att fibrerna börjar gå av i små remsor, vilket kan leda till att man drar av hela hälsenan.”
Det här var Källertegs andra försök på Bergslagsleden, i juli tvingades han bryta på grund av ett magras modell värre. Drageryds rekord på 43 timmar, 58 minuter och 53 sekunder kommer därmed att stå sig åtminstone till nästa sommar, får vi anta.
Och Vetlandasonen Källerteg kan under alla omständigheter se tillbaka på ett löparår där han slog Max Själins FKT på Kungsleden med nästan ett dygn och bättrade rekordet till tre dygn, 19 timmar, 57 minuter och 30 sekunder.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: