Inga svenskar till världscup eller skandinavisk cup i december: ”Ingen är villig att ta den risken”

Först Norge. I dag också Sverige (och Finland). Om det alls blir några världscuptävlingar i Davos och Dresden nu i december så blir det helt utan nordiskt deltagande. Det stod klart på onsdagen. Inget av länderna kommer ställa upp i några tävlingar före Tour de ski, som startar den 1 januari, och även den tävlingen hänger löst. Allt fokus är på VM i Oberstdorf som inleds i slutet av februari, och rädslan för covid-19-smitta före mästerskapet gör att allt fler alltså avstår andra tävlingar.
– Vi drog en del lärdomar om genomförandet av en världscuptävling i Ruka. Vi har konstaterat att det gick bra. Men vi kan också ha haft tur. Som det ser ut kan vi inte skapa en smittfri väg till och från Davos eller Dresden. Om det går illa kan sjukdomen få potentiellt allvarliga konsekvenser för den som smittas. Det är ingen av oss inblandade som är villiga att ta den risken, säger Per Andersson, medicinskt ansvarig för längdlandslaget, i ett pressmeddelande.
Sverige beslutade på onsdagen också att, precis som Norge tidigare, stå över premiären i skandinaviska cupen i Rovaniemi nästa helg. De finska arrangörerna har därför beslutet sig för att inte låta några utländska åkare komma dit (normalt är det ju fri anmälan, så att ett förbund beslutar att inte skicka landslag betyder inte så mycket), så tävlingen blir en nationell variant utan cup-status. Även nästa deltävling i cupen, i norska Lygna 8–10 januari, är inställd. Därmed återstår i nuläget bra finalen i lettiska Madon 5–7 mars, men det kan adderas nya tävlingar till programmet.
Eftersom allt tävlande på nationell nivå i Sverige är inställt december ut blir det väldigt tunt med längdskidtävlingar framöver. Men lördagens träningstävling för landslaget (och några ytterligare elitåkare) i Östersund verkar ändå bli av.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: