Skinksvängen är en av länets äldsta, årligen återkommande orienteringstävling (inte i närheten av Korpen, förvisso, men ändå!) – även om det egentligen är en skidorienteringstävling som avgörs i Råbäck utanför Degerfors, av Degerfors OK. De milda vintrarna har emellertid gjort att det de senaste decennierna allt som oftast blivit vanlig, barmarksorientering. Det var Olle Hävert, en legendar i DOK, som startade tävlingen 1973, året efter han fyllt 50. Nu är Olle 98, och får för första gången konstatera att hans tävling, efter 47 raka upplagor, blir inställd. På grund av coronapandemin, behöver väl knappast tilläggas (Degerfors OK bjuder den här veckan i stället på en Veckans bana-bana). Inställd år förstås också OK Djerfs julaftonsorientering, som jag sprungit ett tiotal år i rad.
Just nu ser det ju ut som om det inte blir en enda tävling arrangerad för annat än yrkesverksamma idrottare under första halvåret 2021 i Sverige, om nu inget radikalt händer vad gäller ändrade regler och rekommendationer och råd, eller med själva smittspridningen och den stundande vaccineringen.
Men en tävling, eller kanske ”tävling”, som verkar kunna genomföras trots alla begränsningar är nya Storstenshöjden 100 miles och Storstenshöjden 50 miles. Det är örebroaren och långloppsfantomen Rickard Ahlberg som arrangerar, och det han gör är helt enkelt att dra en bana och bjuda in löpare – allt annat får löparna ordna själva. Allt för att det ska bli så coronasäkert som möjligt. Rickard har lagt en loop på 6,7 kilometer i området runt Södra Storstenshöjden (till stor del på samma stigar som används vid #diabeteshjältar VK trail, men med vissa korrigeringar och en del obanade avsnitt), vilket gör att man för 100 miles behöver avverka 24 varv (och för 50 miles således tolv). Det blir cirka 475 höjdmeter per varv, alltså runt 11 400 över 100 miles, och Rickard själv räknar med att det är landets tuffaste lopp över distansen. Han tror att löparna kan räkna med dubbla tiden jämfört med Kullamannens 100-milesdistans (som ju inleds med tio snälla mil).
Man sköter sin egen utrustning, support och tidtagning, och skickar upp ett resultat via Strava. Starta får man göra någon gång mellan sex och nio på morgonen den 26 februari, och första målgång väntas på söndag eftermiddag. Om det nu blir några målgångar. Vädret och underlaget lär förstås bli stora faktorer.
Det blir mig veterligt det blott andra 100-milesloppet i länets historia, och båda har fötts ur coronan – den första var ju Bergslagsleden 100 miles som ersatte Bergslagsleden på fem dagar i somras.