Landslagets nya observationstävlingar i Östersund tv-sänds – se Ekström och Danielsson jaga Tour de ski-platser

Det blir direktsända tävlingar med svenska längdskidåkare med start redan på torsdag. Det står klart sedan Svenska skidförbundet formaliserat helgens observationstävlingar i Östersund och sålt sändningsrättigheterna till Aftonbladet (namnet på tävlingen har blivit det förfärliga ”Smart energy partner challenge”). Förra helgen körds ju liknande tävlingar på samma plats, men då var media helt utestängda och inte ens resultaten meddelades officiellt (men det gick bra för Axel Ekström). Den här gången står, för herrarna (tyvärr finns inga länsåkare i Sverigeeliten på damsidan), följande på programmet: 15 kilometer med intervallstart i klassisk stil på torsdag, sprint i klassisk stil på fredag och 20 kilometer masstart i fristil på söndag. Några startlistor eller urvalskriterier är ännu inte presenterade, men Folkhälsomyndighetens rådande rekommendationer ger ju vid handen att idrottare över 15 år både måste klassas som elit och vara yrkesverksamma för att få tävla just nu, så det lär bli ett smalare urval än vid till exempel Bruksvallsloppet – så räkna inte med fler länsåkare än Ekström och Filip Danielsson.
Tävlingarna blir förstås extremt viktiga inför laguttagningen till Tour de ski, som kommer presenteras mellan de här tävlingarna och julhelgen.
Speciellt för den här tävlingshelgen, liksom den förra i Östersund, är att landslagets vallare kommer valla alla åkarnas skidor likvärdigt – dels för att nollställa vallningen som en konkurrensfördel (sedan kan man förstås hävda att olika åkare villa ha olika mycket fäste och så vidare, vilket skulle innebära att somliga ändå gynnas av den vallning som ges), dels för att minimera antalet servicepersonal som behöver vara på plats.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: