Erik Anfält avslutar seniorkarriären: ”45 får bli gränsen då jag väljer att ‘bli’ veteran”

När jag började på NA hade Örebro AIK-löparen Erik Anfält ett maratonpers på 2.35.17 och en rätt nystartad elitmotionärskarriär. Under åren på tidningen, och framför allt med bloggen, har han blivit en av dem jag följt allra närmast. Inte bara har han stundtals tävlat kopiöst mycket – han har också gjort det på en nivå som få andra långlöpare i distriktet. De här tio åren har han gjort inte mindre än 20 maratonlopp snabbare än de där 2.35, och sänkt perset hela vägen till 2.24.38 (Rotterdam 2019). Länge trodde jag att det skulle bli han som till slut tog Lars Hagbergs snart 38-åriga distriktsrekord på distansen (2.21.46), men nu verkar det som att andra får jaga den gränsen. I går kväll publicerade Anfält nämligen ett känsloladdat inlägg på instagram där han förvisso inte meddelade att karriären var över, men väl att det förmodligen inte blir någon mer toksatsning mot pers. ”Jag älskar löpning och jag älskar tävling. Eller kanske snarare (mer än själva tävlandet) älskar jag strävan efter att försöka uppnå specifika mål. Hur ambitiöst jag kommer att träna och tävla löpning framöver vet jag inte just nu. Det får visa sig”, skriver Anfält bland annat.
Det finns flera faktorer bakom beslutet. Senaste åren har Anfält varit rejält skadadedrabbad och bara periodvis kunnat träna som han velat. Sedan segern i Bergslagsleden ultra i september har det, av hans instagram att döma, mest blivit roddmaskin på grund av ihärdiga fotproblem. Dessutom fyller han 45 år i april. Anfält har fram tills nu alltid mätt sig med de bästa, med senioreliten, och persade på maran samma dag som han fyllde 43. Men nu väljer han till sist att omfamna livet som veteran (vilket man, strikt talat, inom friidrotten blir redan det år man fyller 35: ”45 får bli gränsen/åldern då jag väljer att ‘bli’ veteran”, skriver han.
Anfält har tagit oräkneliga segrar på lokal nivå under karriären, men bland de finaste meriterna finns SM-bronset i maraton 2018, landslagsuppdraget i Stockholm marathon 2015 och de tre segrarna i Sälen fjällmaraton och fyra i Bergslagsleden ultra och den i Ultravasan 45, på nytt banrekord, 2017. Det enda som saknas är det där distriktsrekordet på maran, och så en start i Ultravasan (sjukdom, skada och corona stoppade honom 2018–2020).


Ett svar till “Erik Anfält avslutar seniorkarriären: ”45 får bli gränsen då jag väljer att ‘bli’ veteran””

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: