Rebecca Högberg gör säsongspremiär på lördag – perset är 13 hundradelar från EM-kvalgränsen

Rebecca Högberg gör säsongspremiär när Göteborg Inomhus – normalt sett en av Sveriges största inomhustävlingar i friidrott – avgörs i en strikt nedbandat och coronasäkrad elitversion. Örebrolöparen hade ju ett lysande 2020: Hon sänkte sitt elva år gamla personliga rekord på 800 meter från 2.08,94 till 2.05,63, tog SM-guld inomhus och slog sig efter åtta års (och två graviditeters) frånvaro åter in i svenska landslaget och sprang både Nordenkampen och Finnkampen. Hon sänkte distriktsrekord vid sex tillfällen, slog sex svenska veteranrekord och var med och slog veteranvärldsrekord på 4×800 meter inomhus.
Inomhus gjorde Högberg som bäst 2.08,65, i Nordenkampen. I vinter finns det ingen Nordenkamp att sträva mot, men det avgörs ett inomhus-EM i polska Torun 5–7 mars, och kvalgränsen dit – 2.05,5 – ska inte vara omöjlig om Högbergs finfina utveckling fortsatt; det är trots allt bara 13 hundradelar från tiden hon gjorde utomhus i somras. Ingen av de tre svenskarna som sprang snabbare i somras (Hanna Hermansson, Lovisa Lindh och Meraf Bahta) är anmälda till tävlingen i Göteborg, så Högberg lär få göra mycket av loppet själv (men Sävedalens Gaël de Coninck har bättre personbästa med 2.05,43 [svenskt juniorrekord satt vintern 2017/18], men senaste tre innesäsongerna har hon inte varit under 2.09).
Även Fellingsbrofostrade Lisa Bergdahl, som sedan 2015 tävlar för Göteborgsklubben Sävedalen och som har en handfull topp tio-placeringar på inne-SM, gör säsongsdebut i tävlingen, och springer ett 3 000-metrslopp där hon ställs mot bland andra dubbla orienteringsvärldsmästaren Lina Strand.
Inomhus-SM avgörs i Malmö om två veckor, 19–21 februari. Till 800-metersloppet där är redan Högberg och Lindh anmälda, liksom Åsbros Klara Frih och vinterns Sverigeetta Alice Magnell Millán (2.08,58).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: