Allt du behöver veta inför Ekströms SM-start – det enda som talar mot medalj är historiken

I morgon är det dags för skid-SM i Borås, och Axel Ekström är en av medaljfavoriterna. 15 kilometer i fristil är hans kanske bästa disciplin, och i en tävling där varken Calle Halfvarsson, Johan Häggström, William Poromaa, Fredrik Andersson och Oskar Svensson kommer till start är han rankad fyra bakom Jens Burman, Daniel Rickardsson och Björn Sandström.
Det enda som egentligen talar emot en framgång för Klockhammarsonen – som laddat upp inför mästerskapet hemma i Kilsbergen – är väl hans SM-historik. Efter den första vintern som senior, 2015/16 (då han var 43:a-32:a-24:a-30:e i fyra individuella SM-lopp) har han på fyra vintrar bara lyckats åka två individuella SM-lopp: 2017 missade han SM-veckan för U23-VM, men kom hem och tog en 16:e-plats på femmilen (hans hittills bästa resultat individuellt i SM). 2018 missade han allt på grund av körtelfeber. 2019 blev han magsjuk lagom till SM-veckan och hade nedåtgående form när det var dags för femmilen i slutet av mars (38:a). 2020 blev alla SM-tävlingar coronainställda.
De 75 högst rankade åkarna av de som anmält sig till SM får starta, bantat på grund av coronarestriktioner. Tävlingen, som sänds i SVT, startar 14.35 på tisdagseftermiddagen och Ekström går ut med startnummer 65 15.07. Ytterligare tre länsåkare finns med: Filip Danielsson (rankad tolva/startnummer 70), Adam Gillman (26/50), Lucas Lennartsson (27/49). Karlskogafostrade Ludvig Berg var rankad 78:a när startlistan spikades, och får alltså inte vara med. Han får däremot chansen i sprintkvalet på onsdag, där han är rankad 50:e (Zinkgruvans Markus Johanson elva, Garphyttans Marcus Lennartsson 26:a).
Tidsprogrammet för SM-dagarna i Borås ser ut så här (för herrarna, som vanligt finns tyvärr inga damer från länet som ställer upp):
Tisdag 14.35: 15 kilometer i fristil, med intervallstart.
Onsdag, 11.20: Sprint i klassisk stil (kvalet 9.00).
Torsdag 10.05: 30 kilometer i klassisk stil, med masstart.
Svenska VM-laget presenteras på torsdag eftermiddag/kväll.
SM-banan i Borås är över fem kilometer lång (den räknas som fem kilometer, men är 5,15) och flera delar är nya sedan senast det tävlades på orten, skidklubben säger sig ha jobbat hårt med banan senaste året. Det är inga gigantiska höjdskillnader men fyra stigningar per varv för totalt 170 höjdmeter (längsta klättringen är 42 höjdmeter), vilket över 15 kilometer blir 510 höjdmeter och över tremilen 1 020. Det gör att banan nu är klassad som duglig för internationella tävlingar.
Sprintbanan har två stigningar (21+23 höjdmeter) men en lång utförslöpa mot mål (de sista 600 av de drygt 1 400 meterna).

Några resultat från kvällens Sverigecup i e-cykling har ännu inte ramlat in på Zwift. Får återkomma i morgon!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: