När får man börja tävla igen? Vintrosaloppet är nästa hopp i mörkret

När kan det bli tävlingar för andra än eliten igen? Bra fråga.
Det nuvarande tävlingsförbudet, påfört av regeringen, via Riksidrottsförbundet, efter Folkhälsomyndighetens rekommendation, gäller till den 3 maj, så några dagar dessförinnan lär vi få ett besked om det förlängs eller om vi alla – eller i varje fall ungdomarna – kan få börja springa och cykla (och spela fotboll) i tävlingssammanhang igen. Jag för min del tycker att det är en långt viktigare fråga än elitidrottens publikaspekt, som det tjats så mycket om. Jag tycker att det är skandal att stoppet fått pågå så länge och tror att det slår långt mycket mer mot folkhälsan än den smittspridning som riskeras av att till exempel Startmilen eller Nora marathon arrangeras (forskning har visat att den är i princip noll, om man ber folk bete sig enligt ordning).
Nå, det där var bara en åsikt.
Tittar man i löpnings tävlingskalender så är allt struket fram till Vintrosaloppet den 13 maj (samma dag arrangeras Örebro backyard ultra om det blir möjligt, liksom dagen efter 3TU 100+). Jag misstänker att arrangörerna avvaktar nästa beslut från Folkhälsomyndigheten innan de går ut med mer information.
På orienteringssidan så är ju våren den stora tiden för arrangemang i länet, och där är rubbet inställt: Letälvsträffen och Boforsloppet, som skulle gått nu i helgen, Tisarträffen, som skulle arrangerats 8–9 maj, och Närkekvartetten, som skulle följt 13–16 maj (Närkekvartetten erbjuder dock ett utspritt lowkey-arrangemang under namnet Närkekvartetten light, som får arrangeras eftersom det klassas som träningstävling och inte tävling). Det enda som trots allt rullar på, utöver ”Veckans bana”, är Veterantouren som så sent som i förmiddags tävlade i Lidetorpsmon – 77 veteraner gjorde upp och Hagabys Lars Persson och Almbys Ann-Britt Göransson var starkast på den längsta sträckan.
Nästa tävling av någorlunda storlek som inte är sprint–DM-dubbeln i Hovsta den 12 juni.
Cykeltävlingar har vi ju mycket få av i länet (Bergslagsloppet har inte meddelat om de kommer köra i år), liksom triathlon (den i Viker är ju dessutom inställd).
Vi motionärer får helt enkelt träna vidare och hoppas på bättre tider.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: