Nio länslöpare gör upp om EM-platserna i Norrtälje – här är allt du behöver veta om knockoutsprint-SM

Anmälan till knockout-SM stängdes redan för över en vecka sedan, vid midnatt den 14/15 april, och tidigare i veckan publicerades dessutom startlistan. Den här disciplinen, som i princip fungerar som skidsprint, är ny i VM-, EM- och SM-sammanhang sedan i fjol (vartannat EM och vartannat VM är nu av skogs- eller sprintkaraktär – där skogs-EM/VM innehåller långdistans, medeldistans och stafett medan sprint-EM/VM innehåller sprint, knockoutsprint och sprintmixedstafett), men eftersom allt blev inställt i fjol blir det här första chansen för svenskar att springa knockoutsprint i ett mästerskap (EM i Schweiz i maj är sprint-EM, medan VM i Tjeckien i juli, på grund av fjolårets inställda sprint-VM, kommer innehålla de fem disciplinerna som var normalt fram till 2019; alltså alla utom knockoutsprint). Helgens tävlingar i Norrtälje kryddas av att både lördagens kvaltävling och söndagens finaler används som test- och uttagningstävling till EM – landslagschef Håkan Carlsson ska presentera truppen på tisdag (Sverige får ställa upp med nio damer och åtta herrar).
Det där gör att alla elitorienterare är högmotiverade att ställa upp, men Martin Regborn saknas förstås (stressfraktur i korsbenet). Ändå finns nio länslöpare till start: KFUM Örebros Jonatan Gustafsson (som ju var så bra som sjua på ultralång-SM för två veckor sedan och som på en bra dag kan vara med i toppen här också, löpkapaciteten har han ju bevisat med sitt distriktsrekord på 3 000 meter i vinter) och åtta löpare från Tisaren där både Lilian Forsgren (som tillhör landslaget i år igen), Josefin Tjernlund (SM-silver på ultralång) och Ellinor Tjernlund (fyra på ultralång-SM) alla ska kunna vara med i kampen om EM-platserna (ja, Forsgren är förhandsfavorit till att ta en plats, förstås).
Herrarna startar först och är 64 stycken, Tisarens nyförvärv Daniel Martinsson går först av länslöparna (13.00) följd av Oskar Andrén (13.04.30) och Gustafsson (13.18). Starten går i omvänd rankningsordning, med Gustav Bergman sist, därmed kan man utläsa att Gustafsson är rankad 32:a, Andrén 40:e och Martinsson 43:a (vilket säger något om vilka förhoppningar man ska ha på dem).
På damsidan är Lilian Forsgren högst rankad (tolva) och går ut 15.13.30, före henne Josefin Tjernlund (rankad 15:e, 15.09), Ellinor Tjernlund (18:e, 15.04.30), Andrea Svensson (19:e, 15.03), Lovisa Persson (24:a 14.55.30) och Anna Hallmén (43:a, 14.27).
De 36 bästa damerna och 36 bästa herrarna från lördagen går vidare till söndagens kvartsfinaler, sex stycken med sex löpare i varje. Tre bästa från varje kvartsfinal går vidare till semifinalerna, varifrån de två bästa i de tre heaten avancerar till finalen. Semifinalerna och finalen direktsänds av Svenska orienteringsförbundet, men jag har inte hittat någon information om vart och om det kommer att kosta pengar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: