Äntligen får ungdomar tävla igen – och här är fyra elittävlingar med länslöpare närmaste veckan

I dag kom lättnader i coronarestriktionerna: Ungdomar upp till och med 18 år är fria att börja tävla igen (men bara en tävling i veckan, och bara regionalt), vilket innebär att åtminstone en del mindre löptävlingar typ Spartacus barn- och ungdomslöpning borde kunna komma igång, liksom friidrottstävlingar typ GIF-spelen (som dock redan ställts in) och Närkespelen (som dock ligger framme i september, och då är det förhoppningsvis fritt fram att tävla för alla). Men för den breda massan – de som är över 18 men inte klassas som elit – råder fortsatt tävlingsförbud, allra minst fram till den 17 maj.
Men eliten får, som sagt, tävla redan nu, och i helgen kommer flera av de lokala löparna göra säsongsdebut. Ullevi FK och Utby IK (som ju är halva Ullevi, typ) arrangerar DM på 10 000 meter för Göteborgs friidrottsförbund på Slottskogsvallen på lördag kväll, och Liduina van Sitteren har bokat en plats där, rapporterar Björn Engqvist på twitter (jag har inte lyckats söka mig fram till någon startalista, inte mer än en kort liten inbjudan, tyvärr – men det kanske kommer närmare helgen). Örebro AIK-löparen har ju tagit monsterkliv de senaste säsongerna – titta till exempel på hennes utvecklingskurva på maran de fem senaste säsongerna: 3.23–3.13–2.59–2.54–2.49. Det är minst fem minuter per år, och det ska bli väldigt intressant att se var hon står efter ytterligare en vinters träning. Den riktiga säsongsdebuten skedde dock i Massetjärn 5k för två veckor sedan, ser jag när jag går in på Svenska friidrottsförbundets resultattjänst. Där sprang van Sitteren in som tvåa bakom Fellingsbrofostrade Lisa Bergdahl över fem kilometer landsväg: 17.28 respektive 17.42 (personligt rekord på Bergdahl medan va Sitteren gjorde 17.07 i KFUM Örebros DM i fjol). Bergdahl är en sådan som också lär dyka upp i DM:et på lördag, även om jag inte har någon bekräftelse på det. Hon har också hunnit med att bli tvåa bakom Johanna Larsson i Skatås-8:ans Fastest den här våren.
En löpare med liknande utvecklingskurva är ju Fanny Schulstad, som jag gjorde ett stort reportage med förra veckan. I höstas var ju hon sexa, en placering och och 23 sekunder bakom van Sitteren på maraton-SM. Schulstad har ju haft en väldigt likartad utveckling som van Sitteren, med det undantaget att hon varit nere i Frankfurt och sprungit en snabb bana, vilket van Sitteren inte varit. Schulstads kurva: 3.23–3.11–3.07–2.46–2.49. Nå i helgen springer hon hur som helst tio kilometer landsväg i Stockholm – Bålsta stadslopp (elitversionen). Inte heller de har publicerat någon startlista, men Engqvist bjöd mig på damlistan på twitter häromdagen. Det är ett toppstartfält (Hanna Lindholm! Carolina Wikström!), men förutom Schulstad, som jobbar sig tillbaka från en lite skadekantad vinter, noterar man ur länsperspektiv främst också Hälleforsbördiga, dubbla VM-löparen Louise Wiker, som hunnit bli 42 år men som förra säsongen bara blev bättre och bättre efter att ha fött barn sommaren 2019, och som toppade med ett SM-brons i maraton. Precis som Schulstad gör hon nu säsongsdebut.
På tisdag smäller det igen, med ett 10 000-meterslopp på Stockholms stadion med ett helt gäng kenyaner, stora delar av svenska eliten och ett gäng europeiska topplöpare – alla i jakt på OS-kvalgränser och andra topptider. Där finns än så länge förre IF Start-löparen Heshlu Andemariam som enda länsanknutna löparen. Namnet på tävlingen är 25 laps to Tokyo.
Och nästa helg spriger bland andra Wiker, van Sitteren, Schulstad, Erica Lech och Jonas Nilsson halvmaran i Jordbro maraton.
Det rör på sig!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: