Positiva och negativa coronabesked – och nu gör Niggli äntligen elitcomeback i Tisarens toppade lag

Beskeden har varit blandade de senaste dagarna. I onsdags skrev jag här på bloggen om att det åter var fritt fram för barn och ungdomar att tävla (inom regionen och max en gång i veckan), men det var fel: Det gällde nämligen bara på arenor (eller platser som kan avgränsas så att allmänheten inte har tillträde). Så fritt fram för till exempel medel- och långdistans på löparbanor, men fortsatt stopp för till exempel orientering och landsväg.
Nå: I dag kom regionen med kontrabesked, i Örebro län ska det ändå inte bli något tävlande inom ungdomsidrotten de två kommande veckorna, starten skjuts upp fram till åtminstone den 17 maj. Men å andra sidan kom också nya lättnader – den 17 maj planerar man nu för att Sverige ska gå in i fas ett i återöppnandet efter coronapandemin, vilket innebär att motionslopp med upp till 150 deltagare får börja arrangeras (fortsätter vaccineringen att gå enligt plan samtidigt som sjukhusinläggningarna och smittspridningen sjunker så kan det därefter bli tal om fas två med upp till 900 deltagare och därefter en helöppning). 150 deltagare räcker för många av de lokala, små löptävlingarna. Det kanske är lite i snålaste laget, men ser man på till exempel Sylversterloppet (vilket kanske är ett dumt exempel eftersom det är exakt åtta månader tills det är dags för det – men å andra sidan för de exemplarisk deltagarstatistik) så är det bara de sju senaste loppen som haft över 150 deltagare (och inget över 200). Delar man dessutom upp loppen i två eller tre starter så hindrar en gräns på 150 löpare inget lopp i långloppscupen (utom möjligen Åstadsloppet).

I morgon är det dags för elitstafett i orientering i skogarna mellan Eskilstuna och Flen, och det  ska bli löjligt kul eftersom Tisaren ställer upp med ett riktigt dream team där Simone Niggli äntligen mäter krafterna med den svenska eliten (den 23-faldiga världsmästaren har ju vunnit varenda tävling hon ställt upp i – ett 20-tal – sedan hon återvände till Sverige förra sommaren för ett års jobb på Hallsbergs orienteringsgymnasium, men har undvikit elittävlingar).
Nu springer hon fjärdesträckan i ett Tisarenlag som inte kunde vara bättre: Andrea Svensson på första, Lovisa Persson på andra, Lilian Forsgren på tredje, Niggli alltså på fjärde, Ellinor Tjernlund på femte och spurtstarka Josefin Tjernlund på sjätte. Wow!
Starten går precis när det mörknat, 21.10, på lördagskvällen (herrarna startar tio minuter innan), och de tre första sträckorna löps i mörker. Därefter bryts stafetten för att startas om vid lunchtid på söndagen (herrar 11.55, damer 12.35) med jaktstart.
På herrsidan saknar Tisaren Oskar Andrén (läs hans reseskildring om hemvägen till Norge, och hur han tvingades till coronahotell på grund av sina boendeförhållanden, här) men har Johan Aronsson på första, Filip Jacobsson på andra, Mathias Drage på tredje, nyförvärvet Daniel Martinsson på fjärde, Daniel Attås på femte och Gustav Hindér på sjätte. KFUM Örebro lastar tungt med EM-skrällen Jonatan Gustafsson direkt på första följd av tjeckiske Tomás Rusý, Magnus Palm, Melker Forsberg, Erik Jansson och William Segura. På damsidan springer Tisarens Linnea Claesdotter och Anna Hallmén i ett mixat lag med KFUM Örebros Lovisa Gustafsson, Hagabys Karin Lindgren, Moa Alsiö (som bor i Örebro men tävlar för OK Hagen) och Sofia Johansson (som gått på orienteringsgymnasiet i Hallsberg men tävlar för OK Skärmen).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: