Mor och dotter från Karlskoga ska springa sex dagar i sträck – historisk tävling startade i Skåne

12.00 i dag inleddes Viadal ultra six days Sveriges första sexdagarstävling på tolv år (och den tredje genom tiderna, den första avgjordes på Transtensvallen i Hallsberg 2008) på en 675 meter lång varvbana utanför Ödåkra i Skåne. Det handlar alltså om en tävling där löparna ska springa så långt de bara kan på 144 timmar. Det är en gren som utövades redan på 1800-talet, men sedan föll i glömska fram till 80-talet. Samtidigt började den grekiske ultralöparguden Yiannis Kouros flytta fram gränserna 1984 sprang han 1 003 kilometer i juli och 1 023 kilometer i december, 1988 sprang han 1 029 kilometer och 2005 noterade han, 49 år gammal, det fortfarande gällande världsrekordet på 1 036,8 kilometer. Ytterligare fem personer har genom åren nått 100 mil (senast tysken Wolfgang Schwerk 2007). På damsidan är världsrekordet ännu äldre, nyzeeländska Sandra Barwicks 883 631 meter från 1990. På 2000-talet har ingen sprungit över 821 kilometer. I Sverige har Kristina Paltén (721 790 meter) och Johnny Hällneby (880 311 meter) rekorden. Stockholmaren Hällneby är med i Viadal och gör sin andra attack mot världsrekordet (häromåret vann hann Örebro backyard ultra som en del i förberedelserna). Har jag inte läst förbi någon i statistiken så har Valdemar Andersson distriktsrekordet på 518 kilometer blankt från tävlingen i Hallsberg.
Nere i Viadal består det lokala intresset av Regina och Leonora Johnson, mor och dotter från Karlskoga som främst är kända från backyard ultra-scenen, men Regina var på pallen i Halland ultra beachs 100-milesklass i fjol medan Leonora gick i mål på Kullamannens 100-milesklass under ett av de jävligare åren (och har näst snabbaste damtiden på Bergslagsleden). Båda har möjligheter att vara med i toppen i sina sexdagarsdebuter, även om de inte tillhör de två–tre mest namnkunniga på startlinjen (men ett krånglande knä som Leonora dragits med oroar lite). Så här elva timmar in i tävlingen ligger Leonora, som är överlägset yngst i startfältet med sina 25 år (33 av 35 startande har fyllt veteran), på femte plats med 71,7 kilometer medan Regin är sjua på 67,6. Det säger förstås ingenting eftersom det är så extremt långt kvar – det viktigaste i början är att undvika problem. Diana Kämpe (89,3 kilometer) och Emir Halalkic (98,7 kilometer) är i tidig ledning.
Det finns en föredömlig rapportering i text och video i loppets facebookgrupp, missa inte den!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: