Lech favorit till bästa länsplaceringen i Stockholm marathon – här är hela listan på starka namn (Örebro Hockey-ikonen Henrik Löwdahl debuterar!)

På lördag är det äntligen dags för Stockholm marathon igen (jag hade trott att det dessutom skulle gälla som distriktsmästerskap i år, precis som 2000–2007, men så verkar inte bli fallet – i varje fall har inte något kommunicerats av förbundet i frågan). Förra årets tävling blev ju inställd (det blev ett maraton-SM på Djurgården, bara för eliten, i stället – men nu har Stockholm marathon åter SM-status), och årets lopp blev flyttat från den vanliga placeringen i början av juni till den 9 oktober (allt på grund av pandemin). Och uppslutningen är finfin, vi snackar regerande svenska mästarna Carolina Wikström och Samuel Tsegay plus Charlotta Fougberg, Sanna Mustonen, Johanna Bäcklund, Johanna Salminen, Lisa Ring, Mustafa Mohamed, David Nilsson, Samuel Russom och många fler.
Det ska till en superskräll (eller en sen anmälan av typ Louise Wiker eller Fanny Schulstad) om inte Örebro AIK:s Erica Lech ska ta länets bästa placering. Hon har sitt pers från Stockholm (2.59.03 2016) men har sedan dess sänkt sitt halvmarapers från 1.24 till 1.18 och var förra helgen åtta i Lidingöloppet med 2.08.48 vilket indikerar möjligheter att sänka perset. Nämnda Schulstad och distriktsrekordhållaren Josefin Gerdevåg står över för att i stället springa Valencia marathon i december, om jag förstått saken rätt, och fjolårsfemman Liduina van Sitteren väljer i stället Åstadsloppet som avgörs hemma i Örebro samma dag (precis som Schulstad).
På herrsidan är Örebro AIK-trion Erik Anfält, Jonas Nilsson och Andreas Ingberg – men vi får se hur många av dem som verkligen kommer till start. Det kommer bara att ha gått 13 dagar sedan Berlin marathon, där alla tre svarade för starka insatser, när startskottet ljuder i Stockholm vid elvatiden på lördag. 13 dagar för att ladda om för ett nytt maraton är kort för vem som helst, och speciellt för en tidigare skadedrabbad löpare som Anfält.
Utanför SM-startfältet (de springer, tillsammans med den utländska eliten, i nummerlappar med nummer 1–199) märks från länet Antje Wiksten, Mattias Nätterlund, Marie Dasler (kan hon verkligen komma till start sex dagar efter superperset i London i söndags?!), Martin Duberg, Ing Marie Johansson, Sören Forsberg, Anna-Karin Larsson, Björn Eriksson, Kajsa Rosdal, Jonatan Kandelin, Nathalie Karlsson och Fredrik Rådström. Några starka har jag säkert missat, det är svårt att ögna en så stor startlista.
Notera också att Örebro Hockeys gamle lagkapten Henrik Löwdahl, 40, gör maratondebut (eller ja, han startade 2018 men bröt då). Han har en personlig utmaning med klubbens press- och kommunikationsansvarige Ludwig Andersson (som har samma historik; startade 2019 men bröt) och jag vet att de båda trissat varandra att träna hårt. Andersson har helt lagt över favoritskapet på dieselloket Löwdahl, men vi får se hur det går. Startnummer 8 084 respektive 16 464 gäller för den som vill följa det hela direkt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: