Dags för årets löparfest i Örebro – Schulstad, van Sitteren, Regborn och Sundström bland dem som väljer Åstadsloppet före Stockholm marathon

Det blev ju varken något riktigt Vårruset eller Blodomloppet i Örebro i år, så KFUM Örebros egna arrangemang Åstadsloppet kommer bli årets största löparfest på stadens gator, räknat i antalet löpare. Lördag smäller det, och banorna är vad jag förstår oförändrade jämfört med 2019 när loppet senast kunde genomföras. Alla klasserna (tävlingsklassen är halvmaraton, men det finns också tio- och femkilometersklasser och ett barnlopp som har nästan 250 föranmälda) har start strax utanför och mål inne i Tybbleundshallen, friidrottshallen uppe vid universitetet. De två längre klasserna springer upp mot stan och rundar Slottet, och halvmaran drar därefter en vända runt Rynningeviken (femkilometaren går på grusvägen bortåt Markaskogen och rundar sedan universitetet på vägen tillbaka). Utomsocknes Abraham Adhanom och Ida-Maria Nicklasson har banrekorden på 1.07.07 respektive 1.17.27 (vinnaren i loppet får 3 000 kronor, men slår man rekorden får man en bonus på en tusenlapp till), Örebro AIK:s egen Jonas Nilsson och Högbys Ellen Persson är regerande mästare.
Trots att tävlingen i år krockar med Stockholm marathon, som dessutom är SM i maraton, finns det en hel del vassa namn i startlistan.
På damsidan springer både Fanny Schulstad (pers på 1.18.51), Liduina van Sitteren (god för 1.17.46 i fjol, men inte riktigt i den formen just nu), formstarka militära femkmparen Siri Englund, långloppscupens tvåa Petra Hanaeus och Svensk klassiker-rekordhållaren Kristalina Smårs (som, vilket jag inte hade koll på, tävlar för Örebro AIK).
På herrsidan har jag tidigare skrivit om Martin Regborns start (han blev ju tvåa i loppet efter viss kontrovers 2017, på 1.09.01 i det som fortfarande är hans enda fullföljda halvmaraton – men har han bevarat sommarens löpform över världscupavslutningen så bör han ha mer i kroppen nu). Mot sig har han träningskompisen Tim Sundström, Kristinehamns Josef Snellman (tidigare rekordhållare på Bergslagsleden och god för 2.35 på maran), långloppscupens överlägsne ledare Per Arvidsson, formstarka trailkungen John Lundström och ett batteri av löpare i David Bergs, David Klassons, Oskar Hanssons, och Björn Engqvists klass.
Axel Sandberg och Julia Johnsson väljer tio kilometer, inga större namn verkar ha gått ned på fem. Barnen springer vid 11, fem kilometer går iväg 12.30 och de två längre klasserna vid 14.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: