KFUM Örebros P19-lag har jättechans att nå Europacupen i Portugal – här är allt du behöver veta inför terräng-SM i Höganäs i helgen

I helgen är det dags för terräng-SM, och det kanske allra mest spännande ur länssynvinkel blir att se KFUM Örebros P19-lag, som ska kunna blanda sig i kampen om de två platserna till Europacupen för klubblag i portugisiska Oeiras den 6 februari som i år står på spel. Till skillnad från i terräng-DM (eller längdskid-SM, till exempel) räknas inte lagresultaten genom att de tre bästa tiderna läggs ihop, utan genom att placeringssiffrorna summeras på amerikanskt vis (bästa tänkbara resultat är därmed sex placeringspoäng om löparna från en klubb blir etta-tvåa-trea).
KFUM kommer med Wilhelm Bergentz, som är Sverigetvåa i P19 på 5 000 meter (med 14.36,90) i år och som representerat Sverige både i U19-EM och i den europeiska landsvägslandskampen i Italien (och som gjorde en sensationell tid när han vann Norasjön runt), Noha Olsson, som i fjol var tia på terräng-SM och i år är Sverigefemma på 5 000 (med 15.19,64) men som just nu gör sin militärtjänst (oklart därmed vilken form han har), Eric Westberg (Torsbykillen som bytte Bore mot KFUM i vintras), som tog JSM-silver på 2 000 meter hinder i augusti, och Kevin Bodén, som är Sverigefemma på på 800 meter (med 1.53,35). Olsson och Bodén var med i P19-laget som tog SM-silver och slog distriktsrekord på 3×800 meter vid stafett-SM i somras. Alla fyra gör sina sista år som P19-juniorer, till nästa år kliver de upp i M22-klassen.
Totalt är 34 löpare föranmälda till P19-loppet, som avgörs 10.25 på söndag – men efteranmälningar kan göras ända fram till niotiden på söndag morgon. Hittills har, förutom KFUM, också Hässelby och Mölndal fått ihop lag – vilket innebär att två av tre kommer ta platser till Europacupen. Men klubbar som Spårvägen, Sävedalen och Hälle saknar bara ett namn för att få ihop tremannalag.
Hela mästerskapet avgörs på en två kilometer lång bana på Höganäs flygfält, som enligt arrangören består av ”90 procent gräs, några få kullar, några naturliga hinder och några ditlagda” – bland annat en vattengrav.
Herr- och damseniorerna springer sin korta distans (två varv, totalt fyra kilometer) på lördagen och sin långa (fem varv, totalt tio kilometer) på söndagen. Martin Regborn (som väljer bort finalen i orienteringens elitserie) och Liduina van Sitteren är starkaste länsnamnen till start, och båda är anmälda till båda distanserna. Regborn har två topp tio-placeringar i terräng-SM som bästa resultat (han var nia på den korta i fjol, där KFUM då hade ett lag som blev fyra, men i år väljer Jonatan Gustafsson orienteringen medan William Lind avstår båda). van Sitterens bästa placering på terräng-SM är 15:e-platsen på den korta distansen i fjol. 75 herrar och 36 damer är anmälda till den korta distansen, 59 herrar och 22 damer till den långa.
Veteranerna tävlar på lördagen, 35–55-åringar över åtta kilometer (fyra varv) och de äldre över fyra kilometer (två varv), precis som ungdomarna i tre klasser (15-, 16- och 17-åringar) som alla springer fyra kilometer (två varv). Juniorerna, i 19- och 22-årsklasserna, springer sina lopp över sex (tre varv) respektive åtta (fyra varv) på söndagen.
På veteransidan finns en radda starka länsnamn som lär plocka hem många medaljer: IF Start-trion Marie Dasler (K50), Maria Nagle (K45) och Annica Sjölund (K50) har alla chans var för sig och var i fjol fyra i veteranlagtävlingen. Klubbkompisen Mikael Hansson i M55 finns också bland medaljaspiranterna liksom Almbys Ljiljana Persson (K65) och Bo Persson (M70) medan Örebro AIK:s Fredrik Hartman får ses som en outsider i M50.
Bland de yngre märks KFUM Örebros Johanna Berg (F16) och Lucas Asplund (P15), Karlskoga Ella Laine (F15).
Bland utflyttade länslöpare saknas namn som Linus Rosdal, Louise Wiker och Heshlu Andemariam, men Lisa Bergdahl gör comeback efter att ha tvingats gipsa en fraktur i ena handen efter att gått i backen under en skogstur i slutet av september (hon springer liksom Regborn och van Sitteren båda seniordistanserna) och hennes Sävedalen lär göra upp med Hässelby om lagmedaljerna.

Vid sidan om Regborn väljer alla länets topporienterare (utom Oskar Andrén, som förmodligen åkt ”hem” till Norge) att springa elitseriefinalen i helgen: Andrea Svensson, Ellinor Tjernlund, Josefin Tjernlund, Lilian Forsgren, Jonatan Gustafsson, Lovisa Persson, Valter Pettersson, Salla Isoherranen och ett helt knippe till finns alla anmälda till lördagens långdistans och söndagens förlängda medeldistans med jaktstart som avgörs på norra Gotland (i samband med breddtävlingen som har det klatschiga namnet Helg utan älg). Systrarna Tjernlund ligger bäst till i sammandraget inför finalen: Ellinor är femma och Josefin sexa, nära Emma Bjessmo på tredjeplatsen men en bra bit från överlägsna toppduon Karolin Ohlsson och Sara Hagström.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: