Wadköpingsloppet går in i ski classics – och datum spikat för Munkastigen trailrun

Wadköpingsloppet blir en del av ski classics-cirkusen genom att få status som en challenger-tävling (nivån under de 13 tävlingarna som är en del av själva långloppsvärldscupen ski classics). Det skrev jag om på na.se tidigare i dag. Kort sagt innebär det bättre marknadsföringsmöjligheter, inte minst mot en internationell publik, när skidtävling i Ånnaboda får möjlighet att använda ski classics kanaler för att nå ut. Men eftersom de tävlande i ski classics också får tillgodoräkna sig 50 världscuppoäng från en seger i en challenger-tävling per år – och det vill förstås ingen titelutmanare missa – så kan det locka en del bra namn till Kilsbergen. Inte minst som loppet ligger på en tävlingsledig helg i huvudtouren, mellan Marcialonga och Jizerská padesátka (söndagen en 6 februari). Sex svenska rullskidtävlingar, som avgjorts under sommarhalvåret, har haft challengerstatus, och Wadköpingsloppet blir nu den femte svenska snötävlingen som kliver in där efter Craft ski marathon i Orsa Grönklitt, Onepartnergroup ski marathon i Östersund, Åsarna ski marathon och Bessemerloppet i Högbo.
Att vara ett challengerlopp ställer en del krav – bland annat måste loppet ha en total prissumma på minst 2 000 euro, och det ska produceras tv-höjdpunkter på minst tre minuter.
Wadköpingsloppet har arrangerats sedan 1968 (totalt 38 gånger, det har blivit inställt vid 16 tillfällen på grund av snöfattiga vintrar och, senast, coronarestriktioner) tidigare varit en del av den svenska långloppscupen som nu verkar ha upphört.

Ytterligare en löptävling i länet har fått tävlingsdatumet för 2022 bekräftat efter sanktionsansökan: Munkastigen trailrun. Lördag den 30 april är det dags för den 16:e upplagan av den 44 kilometer långa tävlingen med start i Olshammar och mål i Laxå (som delvis går på den södra halvan av Munkastigen). Det innebär preliminärt att tälvingen fått en helt egen helg, sett till övrig länslöpning 2022 – en vecka efter Kumla stadslopp och fyra-fem dagar före Gubbracet och Vårruset. 16:e upplagan av Munkastigen trailrun skulle för övrigt ha löpts först 2020 och sedan 2021, men båda blev inställda på grund av coronarestriktioner. Per Arvidsson och Åsa Bergman (Västerås) är regerande mästare från 2019. Erik Anfält har banrekordet på 2.56.06.
De två andra stora ultratrailtävlingarna i länet – Bergslagsleden ultra och Silverleden på 1 dag – har ännu inte bekräftat datum eller ens att det blir några tävlingar 2022.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: