Starkt startfält i 56:e Kilsbergsleden (kan Schulstad utmana van Sitteren?) – och fem (nåja, fyra) garanterade länsmedaljer i terräng-NM

Långloppscupen är ju redan avgjord, men det förminskar på inget sätt betydelsen av Kilsbergsleden på söndag. Tävlingen, som sedan många-många år avgörs i Karlslundsspåret, är ju en av länets mest traditionstyngda och avgörs i år för 56:e gången. I fjol avgjordes en bandat coronavariant av tävlingen där Liduina van Sitteren bara var 85 sekunder från banrekordet med sin segertid 55.46 (jag noterade här i bloggen då att hennes anmärkningsvärda utveckling är 63–58–57–56–55 minuter de senaste fem åren) medan Per Arvidsson vann på 50.32. Och tja, det är ju just de två som säkrat totalsegrarna i långloppscupen, och de finns anmälda till lördagens tävling, så det är inte svårt att sia om vilka som är favoriter …
Tävlingen går över den längsta slingan i Karlslundsspåret, ett måttligt kuperat terrängspår med inslag av stig längst bort (de fyra kilometer som inte ingår i tiokilometersspåret). Officiellt är banlängden 14,7 kilometer, men konsensus bland löpare är att det nog är lite kortare än så (typ 14,5).
101 löpare är anmälda till längsta distansen nu på torsdagseftermiddagen, men anmälan är öppen ända fram start på lördag (eller någon stund innan). Förutom de två nämnda huvudfavoriterna ska också Fanny Schulstad (kan hon utmana van Sitteren?), gamla junior-VM-orienterare William Pommer (som i löpning lubbar för IK Akele, i orientering för Stora Tuna), Jonas Nilsson, Axel Sandberg, Oskar Hansson, Simon Karlsson, John Lundström, David Klasson, Jonathan Kandelin, Petra Hanaeus, Martin Duberg och Johan Ingjald. Eftersom Mattias Nätterlund inte är anmäld säkrar Hansson andraplatsen i herrarnas långloppscup om han blir sämst sexa (eller oavsett, om varken Kandelin eller Ingjald vinner). Hanaeus har å sin sida chans att säkra tredjeplatsen på damsidan, bakom van Sitteren och Marie Dasler.
Rebecca Högberg, som så sent som i fjol tog SM-guld och sprang Finnkampen men i början på hösten lade ned sin elitkarriär, är anmäld till femkilometersdistansen liksom talangen Ester Skoglund. På tio kilometer är det lite mer tunnsått med starka namn.

Dagen därpå, på söndag, avgörs ju terräng-NM vid Lida friluftsgård utanför Stockholm, och tidigare i dag publicerade jag en intervju med Wilhelm Bergentz inför den tävlingen (som ni hittar här). Förutom senior- och junior-klasser avgörs också det nordiska veteranmästerskapet i terränglöpning, men det ser ut att bli med väldigt, väldigt små startfält. Totalt är bara 36 löpare anmälda i 17 olika klasser, och alla utom fem kommer få medalj (eftersom det är max tre anmälda i de andra klasserna). Alla tävlingar löps på en 1,5-kilometersbana där veteranerna över 70 springer tre varv (4,5 kilometer), juniorerna fyra varv (sex kilometer), veteranerna under 70 fem varv (7,5 kilometer) och seniorerna sex varv (nio kilometer).
Till länet kommer det bli fem medaljer. Maria Nagels i K45 (två anmälda), Annica Sjölunds i K50 (två anmälda) och Rose Marie Enmalms och Liljana Perssons i K65 (de är de enda två anmälda) är givna på förhand medan Mikael Hansson i M55 möter tre löpare som inte bemödade sig åka på terräng-SM (vilket bör säga något om kvaliteten, även om jag har dålig koll på namnen).
På junior- och seniorsidan är det hur som helst toppklass på mästerskapet. Förutom Wilhelm Bergentz i P19 deltar från länet också Martin Regborn och Linus Rosdal i herrklassen. Där kommer Norge, Finland och Danmark med fulla lag medan Hlynur Ólason ensam representerar Island.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: