Leonardsson maratonpersade på tuff bana på Djurgården

Lite i skymundan svarade Örebro AIK:s Gustaf Leonardsson för en riktigt stark maratonprestation i helgen. På en tiokilometersbana (med en extra startsväng, för att få ihop de 42 195 meterna) på Djurgården sprang han hem en andraplats (bakom Spårvägens starka Archie Casteel som landslagsdebuterade i somras) i Höstrusket och passade dessutom på att persa med exakt 30 sekunders marginal. 2.35.53 på Casteel, 2.39.22 på Leonardsson.
När Leonardsson blev distriktsmästare i maraton i fjol (han är fortfarande regerande mästare, eftersom årets mästerskap ställdes in) tecknade jag hans löparhistoria i NA: Den om en gammal fotbollsspelare som började löpa som rehabträning efter en korsbandsskada och som 17 månader senare slog löpare som Mattias Nätterlund och Per Arvidsson i DM. Redan då sprang han in på 2.41.27 på den kuperade varvbanan i Nora (över 500 höjdmeter), och sedan har väl utvecklingen – som den ofta gör – hamnat på något av en platå.
2.39.52 i Mantra maraton i Uppsala förra hösten blev nytt pers, och på Öland i sommar sprang han tio minuter långsammare. Men nu alltså 2.39.22. Leonardsson avancerar därmed till en fjärdeplats på listan över årets bästa maratonlöpare i distriktet, bakom Erik Anfält (2.26.35), Jonas Nilsson (2.32.39) och Andreas Ingberg (2.36.17). 57 löpare (samtliga herrar) från distriktet har tagit sig under 2.40 genom tiderna, och sänkningen med 30 sekunder tar Leonardsson från plats 57 till 54 på genom tiderna-listan.
Tilläggas bör att banan på Djurgården var rätt kuperad (om inte än som i Nora, 432 höjdmeter enligt hemsidan) och dessutom riktigt knixig och med många underlagsbyten.
Det arrangerades även en tiokilometersklass i Höstrusket-tävlingen på Djurgården. IF Starts Maria Nagle, som dagen därpå blev nordisk veteranmästare i terränglöpning, tog en 16:e-plats på 42.15 (Ärlas Pernilla Elmgren vann på 35.18).

Den här veckan kommer, förutom inomhus-veteran-SM i friidrott i Västerås till helgen och Markanatten trailrun på lördag kväll, att innehålla en del uttagningar – preliminärt presenteras laget till terräng-EM i morgon och orienteringslandslaget för 2022 senare i veckan.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: