Ekströms OS-offensiv startar i Gällivare på lördag – här är en första titt på startlistan inför skidpremiären

Vet ni vilken vecka det är? Det är skidpremiärveckan! Jag vet att anmälningstiden till Gällivarepremiären (svensk skidåknings nationella tävlingspremiär och uttagningstävling till första världscuphelgerna) till helgen inte går ut förrän i morgon kväll, så det är ju lite tidigt att börja gå igenom listorna redan nu – men det kan inte hjälpas när man väntat så länge på att få se längdskidor igen.
Så, det är förstås svinkul att se att både Axel Ekström – som gör en satsning mot OS och vet att han redan nu måste vara på topp för att kunna katapultera sig dit via tidiga världscupframgångar – och Filip Danielsson – som avslutade en ryggskadestrulig fjolårssäsong med sitt livs lopp för en femteplats på SM-femmilen. Klockhammarsonen Ekström tävlar sedan några år tillbaka för IFK Mora medan Vedevågsprodukten Danielsson nu gör tävlingsdebut för Falun-Borlänge efter att under sommaren ha bytt från SK Bore.
Båda står över fredagens sprint i fristil men kör både lördagens 15-kilometerslopp i klassisk stil och söndagens i fristil (båda med intervallstart), där Markus Johansson (som inför årets säsong bytt moderklubben Zinkgruvan mot Offerdals SK) istället som vanligt kommer vara största länshoppet (han kör också lördagens lopp men står över söndagens. Garphyttan kommer med fyra man, två seniorer i Adam Gillman (kör allt) och Lucas Lennartsson (står över) och två juniorer i Alfons Wedin och Alexander Macdonald Larsson (som båda kör allt).
Ser man till Fis-poäng, det internationella skidförbundets rankningssystem, så är Ekström just nu rankat fyra av de anmälda svenskarna (och åtta totalt eftersom fyra schweizare – Dario Cologna, Roman Furger, Jason Rüesch och Beda Klee), men ytterligare några namn (som Calle Halfvarsson) kan komma i morgon. Danielsson är rankad 17:e av svenskarna.
Till världscuppremiären i Ruka, där det körs en minitour nästa helg, har Sverige sex herrplatser att tillsätta.

På tal om längdskidor öppnade för övrigt anmälan till vinterns stora tävling i länet, Wadköpingsloppet, som körs den 6 februari.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: