Dags för ett sista distriktsrekord före hopslagningen – och NA sänder hela Sverigecupen i längdskidor

I Göteborg i juni slog Jonatan Gustafson det 30 år gamla distriktsrekordet på 5 000 meter när han sprang på 14.08,04 (han hade dessförinnan slagit rekorden på 3 000 meter vid två tillfällen under inomhussäsongen), och ett par månader senare putsade Martin Regborn det till 14.06,69 på Transtensvallen i Hallsberg. Elva dagar efter hans 5 000-metersrekord slog Gustafsson också distriktsrekord på 1 500 meter (3.45,90) och i Åstadsloppet i oktober krossade Regborn det 35 år gamla distriktsrekordet i halvmaraton med över en minut (1.05.09). Under året har det dessutom noterats nya distriktsrekord på 2 000 meter i F15-klassen, på 5 000 meter och 3×800 meter i P19-klassen och på samma stafettdistans i P15-klassen.
Det har fortfarande inte riktigt klargjorts vad som händer med distriktsrekorden när Närkes friidrottsförbund vid nyår går ihop med tre andra distriktsförbund. Men klart är att det i helgen kan bli ett sista distriktsrekord innan det är dags att revidera böckerna (ja, man ska väl inte helt räkna bort rekordmöjligheterna på 1 000 meter i Inneseriens premiär på måndag heller). Då ställer sig nämligen Fanny Schulstad på startlinjen i Valencia marathon med en seriös möjlighet att nå Josefin Gerdevågs rekord på 2.42.49 från samma lopp 2018. Schulstad har tävlat sparsamt under hösten, och jag har inte sett henne i någon resultatlista sedan segern i Åstadsloppet den 9 oktober (på 1.19.13). Hon sprang på 2.46.16 i Frankfurt 2019 och var SM-sexa på en tyngre bana med 2.49.59 i fjol. Tävlingen i Valencia blir hennes första mara i år och sjunde i karriären.
Ned till Valencia reser hon med Jonathan Kandelin (som ställde in medverkan i Sörbybacken i fredags på grund av sjukdom men nu setts frisk och löpandes på sin instagram igen), Martin Duberg och Fredrik Härdfeldt. Alla lär vara i pers-form (vilket innebär 2.52.19, 2.52.38 respektive 2.48.32).

I går gick jag ju igenom alla toppåkare från länet som kommer köra i Sverigecupens premiär i Bruksvallarna i helgen (bland annat Axel Ekström och Filip Danielsson) – och nu står det klart att NA sänder hela Sverigecupen, plus sprintstafett-SM och flera juniortävlingar (bland annat JSM) – med start på lördag. Du hittar mer information här – och det räcker med ett vanligt plusabonnemang på NA för att kunna se rubbet.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: