Tolv idrottare nominerade – nu är det dags att rösta på den du tycker ska ha NA:s pulsklocka 2021

Länk direkt till omröstningen.
I morse presenterades de sju kandidaterna till NA:s guldklocka 2021 – och som ni säkert såg fanns inte en enda konditionsidrottare med bland namnen. Det innebär att Monica Holler alltjämt kommer vara den senaste konditionsidrottare att tilldelas priset, som går till den idrottare som utfört den främsta och populäraste prestationen under innevarande år, även vid utgången av det här året. När det var tioårsjubileum för Hollers klocka, 2014, instiftade jag priset NA:s pulsklocka, som ska gå till den eller de konditionsidrottare (eller den konditionsidrottstränare) från Örebro län eller verksam i en länsklubb som under det gångna året utför den prestation eller den rad av prestationer som anses främst och populärast. Och jag ämnar fortsätta att dela ut det priset tills en konditionsidrottare får Guldklockan, så i år blir åttonde gången. Antalet nominerat har varierat stort genom åren, och i år har jag tänkt brett och tagit ut tolv namn som presenteras i bokstavsordning nedan. Nu är det upp till er att, via en omröstning jag skapat och som jag hoppas ska fungera (jag är totalt oteknisk, och NA har tyvärr inte längre några lösningar för omröstningar).
Till skillnad från NA:s guldklocka, där en jury utser vinnaren, ligger hela makten här i era händer. Vinnaren av omröstningen får priset (som består av evig ära). Omröstningen stänger vid årsskiftet, vid själva tolvslaget på nyårsafton, så nu har ni alltså lite drygt 30 dygn på er att bedriva kampanjer och samla in röster till just er favorit. Här är de nominerade:

Jonathan Ahlsson, landsvägscykel, Motala AIF/Maif racing: Tog, som förstaårssenior, SM-guld i kortdistans, var fyra på tempo-SM och åtta på landsvägs-SM (med i utbrytningen). Fick chansen att köra två korta etapplopp med U22-landslaget och fick köra U23-EM som nybliven 19-åring.
Wilhelm Bergentz, löpning, KFUM Örebro/Hälle IF:
Uttagen till tre landslagsuppdrag – i tre olika friidrottsdiscipliner: U19-EM på bana, en juniorlandskamp på landsväg och terräng-JNM. Lag-SM-guld med Noha Olsson och Eric Westberg i juniorklassen på terräng-SM där han var femma individuellt. Bäst tiderna: 14.36,90 på 5 000 meter och 1.09.54 på tunga halvmaran runt Norasjön.
Marie Dasler, löpning, IF Start: Är en av Sveriges absolut vassaste veteraner. På veteran-SM utomhus tog hon två guld och tre silver i D50-klassen, och inomhus vann hon samtliga tre grenar hon ställde upp i. Dessutom gjorde hon, 53 år gammal, sitt bästa maraton hittills när hon i sitt 26:e försök för första gången gick under tre timmar vilket gav en femteplats i veteran-VM.
Emilia Fahlin, landsvägscykel, Örebrocyklisterna/FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope): Visst, Fahlins sista två tredjedelar av säsongen blev … ingenting. Från OS och framåt ställde hon in rubbet. Men man får inte glömma våren, då hon alltjämt presterade på världstopp: Hon var sexa i världstourtävlingen Gent-Wevelgem, sjua i Navarra classics, nia i Trofeo Alfredo Binda, åtta i Brabntse pijl,, elva i Nokere Koerse och tog tre topp tio-placeringar på ettaper i Thüringen runt.
Jonatan Gustafsson, orientering/löpning, KFUM Örebro:
I orientering fick han springa EM och var en liten, liten tabbe från att gå till semifinal i knockoutsprint. I löpning slog han distriktsrekord på 1 500 meter, 3 000 meter inomhus (två gånger om) och 5 000 meter (som sedermera blev slaget av Martin Regborn) och fick springa U22-EM.
Olivia Hansson, längdskidor, Karlslunds IF: Trea i världens längsta och tuffaste skidtävling, Nordenskiöldsloppet, Vasalopps-persade med tiden 4.38.35 och var bästa länsåkare även i Tjejvasan. Tog SM-brons i rullskidor och var som vanligt överlägsen i Moto tour.
Martin Regborn, orientering/löpning, Hagaby/KFUM Örebro:
 Hade otur med skador och smällar under året och missade både VM och EM, men hann ändå sätta nya distriktsrekord på 5 000 meter och halvmaraton, ta SM-silver i sprint, en femteplats i världscupcomebacken i Italien och göra debut i friidrottslandslaget på terräng-NM.
Fanny Schulstad, löpning, KFUM Örebro: Avslutade säsongen med att nå det stora målet – att sätta nytt distriktsrekord i maraton. Tiden skrevs till 2.42.37 efter ett perfekt disponerat lopp i Valencia, trots en hel del problem på vägen de senaste året. Hann dessutom med en åttondeplats på halvmaraton-SM i Göteborgsvarvet.
Andrea Svensson, orientering, OK Tisaren: Radade upp starka resultat i nationella tävlingar och toppade med ett SM-guld i nattorientering i årets sista tävling. Dessförinnan fick hon göra världscupdebut och knep en topp tio-placering i Idre.
Ellinor Tjernlund, orientering, OK Tisaren: Fick sitt stora genombrott med dubbla SM-brons – i medeldistans och mixedsprintstafett, och fick göra landslagsdebut i världscupen i världscupfinalen i Italien.
Matthias Wengelin, moutainbike, Länna sport: Dominerade svensk mountainbike på herrsidan och vann SM-guld både i OS-disciplinen crosscountry och i maraton, och av bara farten Sverigecupens sammandrag. Var dessutom tvåa och bästa svensk i Cykelvasan.
Marcus Jansson, mountainbikeorientering/landsvägscykling, Garphyttans IF/CK Hymer: Tog den första svenska individuella herrmedaljen genom alla tider i ett Europamästerskap i mountainbikeorientering när han vann guldet i långdistansen. Tog också två topp tio-placeringar på VM och tre SM-guld – och körde en hel del landsvägscykel där han bland annat satt med i huvudklungan in i mål på linjelopps-SM.

Alla vinnarna av NA:s pulsklocka
Priset instiftades 2014 eftersom det då hade gått tio år sedan en konditionsidrottare senast fick NA:s guldklocka (Monica Holler 2004), och än har den dystra sviten inte spräckts. 2014–2018 hette priset NA:s och Löpex Sports pulsklocka och 2014–2017 hade det en riktig pulsklocka (värde 3 000–5 000 kronor) som pris. Från 2018 och framåt har vinnaren bara fått äran. Priset ska gå till den eller de konditionsidrottare (eller den konditionsidrottstränare) från Örebro län eller verksam i en länsklubb som under det gångna året utför den prestation eller den rad av prestationer som anses främst och populärast, och vinnaren utses genom en omröstning bland NA:s och Konditionsbloggens läsare.
2014: Adam Axelsson, skridsko/cykel, SK Winner/Örebrocyklisterna.
2015: Josefin Gerdevåg, löpning, KFUM Örebro.
2016: Martin Regborn, orientering, Hagaby Goif.
2017: Emilia Fahlin, cykel, Örebrocyklisterna/Wiggle-High5.
2018: Bob Impola, skidor, Karlslunds IF/Team Serneke.
2019: Jonas Nilsson, löpning, Örebro AIK.
2020: Jacob Ahlsson, cykel, Motala AIF.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: