Allt du behöver veta inför Sverigecupens premiär (med länkar till våra sändningar)

12.00 i morgon bitti drar Sverigecupen i längdskidor igång (ja, egentligen redan 9.30 då det är sprintkval), och NA direktsänder med start tio minuter tidigare, från 11.50. Sändningen hittar du här. Helgens tävlingar körs i Bruksvallarna, och sju länsåkare finns i startlistan sedan Filip Danielsson valt att stryka sig för att fokusera på söndagens 15-kilometerslopp: Zinkgruvanfostrade Markus Johansson, numera i Offerdal, är förstås högst rankad i sprint – nia av de som är på plats, och går ut i kvalet 10.02. Garphyttans Marcus Lennartsson är rankad som 22:a medan OS-satsande Axel Ekström, som sällan kör sprint om det inte ingår i tourer, har startnummer 26.Därtill finns Garphyttans Garphyttans Adam Gillman (44:a), Karlskogasonen Ludvig Berg (45:a) och Garphyttans Lucas Lennartsson (48:a) bland de som är med och gör upp om de 30 kvartsfinalplatserna. Dessutom startar Garphyttans Rickard Ericsson (121:a) i startlistan.
Favoriter i tävlingen är, om man ska tro rankningen, redan OS-klara Oskar Svensson (klubkompis med Danielsson i Falun-Borlänge), Trillevallens Olof Jonsson och Falun-Borlänges Hugo Jacobsson, men där finns också åkare som Erik Silfver, Karl-Johan Westberg och Adam Persson i startlistan.
Banan är 1 450 meter lång och består av tre ”rejälare” backar på runt 12–17 höjdmeter och två små knäppar, plus ett upplopp som är en slakmota (där man förvisso kommer in med god fart).
På söndag avslutas helgen i Bruksvallarna med det för bland andra Ekström så viktiga 15-kilometersloppet som körs över fyra varv på ett 3,3-kilometersvarv (med en rejäl stigning på runt 55 höjdmeter) följt av ett extra varv på sprintbanan (som även ingår på den längre banan). Sändningen av den tävlingen hittar ni här. Vi sänder naturligtvis även damerna, men där finns tyvärr inget intresse i form av länsåkare.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: