Här är vad som väntar på Ekström i Beitostølen – och Brånn gör nytt försök på 24-timmars efter SM-succén

Ny helg, ny chans för framför allt Axel Ekström att visa det som krävs för att få en chans i världscupen den här säsongen. Nästa helg körs sprinttävlingar i Dresden, men nästa distanstävlingar i världscupen är Tour de ski, dit Sverige har i skrivande stund åtta platser (det kan ändras beroende på sprintresultaten i Davos i helgen och i Dresden) mot sex normalt och de redan OS-klara lär inte vilja starta där.
Helgens tävlingar är skandinaviska cupens premiär i norska Beitostølen, och Ekström och Markus Johansson kör i klubblagsdress eftersom de inte blivit uttagna till landslagsgruppen som ska köra där (Filip Danielsson kommer inte till start, har tydligen dragit tillbaka sin anmälan). Det är 15 kilometer i klassisk stil på fredagen (start 9.10), sprint i klassisk stil på lördagen (kval vid tio, kvartsfinaler från 12.25) och 15 kilometer i fristil på söndag (start 9.00). Tävlingsbanan för distansloppen är 4,75 kilometer lång och körs över tre varv. Den har 157 höjdmeter per varv (rätt lite, alltså) vilket ger totalt 471 över 15 kilometer. Sprintbanan är 1,4 kilometer lång och har 32 höjdmeter. Johansson kör bara sprinten, Ekström är anmäld till alla tre tävlingsdagarna. Någon startlista är ännu inte publicerad, men en anmälningslista finns här.
NRK sänder tävlingarna på norsk tv, men för att använda deras playtjänst måste man bekräfta att man bor i Norge via bankid.
Skandinaviska cupen fortsätter med tävlingar i Falun i januari och i Otepää i februari och avslutas sedan på Island (!) i mars.

I morgon, fredag, tjuvstartar också Personliga rekordens tävling – årets största inomhustävling i ultralöpning – med 100-kilometerslopp. Dit är Lindesbergsfostrade Elin Engström – som också är en av tre länsåkare som fått plats i Jubileumsvasan i februari (mycket mer om det senare!) – anmäld, precis som Örebro AIK:s Daniel Linder. ÖAIK:s Torbjörn Sjölander ska springa sextimmars och Degerfors Rebecka Nylèn och Karlskogas Matthias Köhler tolvtimmars – men huvuddistansen på PRT har alltid varit 24-timmarsloppet som i år lockat ett helt sjukt starkt elitfält med namn som Sandra Lundqvist, Elin Hartelius, Therese Fredriksson, Magnus Rabe, Martin Scharp, Tobbe Gyllebring, Ivan Bretan och Emir Halalkic (bland många andra!). Ur länssynpunkt ska det framför allt bli spännande att se vad KFUM Örebros Daniel Brånn kan åstadkomma i karriärens andra försök på distansen. Minns att han var SM-fyra på 205 955 meter i debuten i somras. Med i startlistan finns också karlskogingarna Regina och Tom Johnson (och så stockholmaren och gamle Fotrallyrekordhållaren Fredrik Forsström som tävlar för insomnade länsklubben Yxsjöbergs IK). 24-timmarslöparna startar 11.00 på lördag, sextimmarslöparna 13.00 och tolvtimmarslöparna 21.00. Målggång därmed 11.00 på söndag, 19.00 på lördag respektive 9.00 på söndag.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: