(Halv)klara besked: Det händer med distriktsrekorden vid nyår – och här hamnar distriktsmästerskapen 2022

Den 21 november beslutades ju slutgiltigt att Närkes, Värmlands, Södermanlands och Västmanlands friidrottsdistrikt kommer att gå ihop till ett stort distriktsförbund (”södra Svealand”) vid nyår, och det har ju väckt en rad frågor som jag tagit upp här i bloggen. Mats Zetterlund, tidigare ordförande i Närkes friidrottsförbund, blev vid det extra årsmötet invald som en av åtta ledamöter i interimsstyrelsen i det nya förbundet (två från varje distrikt, Karolin Eriksson var den andra från Närke). Någon ordförande utsågs inte, men Zetterlund är sammankallande fram till det första ordinarie årsmötet den 12 februari, och får väl därför betraktas som de facto ordförande de 43 dagarna från årsskiftet tills en riktig styrelse kan väljas. Nåväl. Jag pratade med honom i förra veckan, och han redde ut några av de frågetecken jag rest här på bloggen.
** Distriktsrekorden och statistiken. De fyra distriktsförbunden har förstås fyra olika listor med distriktsrekord, och personligen är jag ju förtjust i att Tage Ekfeldts 1.49,0 från 1953 fortfarande står sig och att det bara är löpare från klubbar i just den här tidningens spridningsområde som kan slå distriktsrekord (det kommer bli mycket krångligare att hålla reda på vem som är bäst i länet genom tiderna om fyra landskap/län delar på samma lista) – och dessutom har Närke förmodligen friidrotts-Sveriges finaste samling av statistik, års- och genom tiderna-listor. Zetterlunds besked är att de fyra listorna sannolikt (men inte säkert) inte kommer att jämkas samman till en, utan att man kommer att starta från blankt papper den 1 januari – vilket innebär att det kommer slås en lång, lång rad distriktsrekord för södra Svealand nästa år, medan de fyra gamla listorna arkiveras. Men Närke ämnar också, i varje fall så länge Gunnar Johansson sköter statistiken, fortsätta att uppdatera en lista med Närkerekord. Från nyår kan alltså Närkerekorden vara bättre än södra Svealand-rekorden, men på sikt kan det bli tvärtom.
** Distriktsmästerskapen. Det har varit oklart var de sex distriktsmästerskapen i långdistanslöpning (5 000 meter, 10 000 meter, halvmaraton, maraton, kort terräng och lång terräng) kommer att arrangeras 2022 – om ens någon av dem kommer att hamna i Närke nu när de lika gärna kan gå i Arvika eller Nyköping. Men Zetterlund meddelar nu att åtminstone de fyra grenarna på bana och i terräng kommer att bli kvar i länet nästa år, och att även de två landsvägsloppen kan hamna där (Nora marathon är huvudalternativet för maraton-DM även om det inte är klart). DM på 5 000 och 10 000 meter kommer, precis som de senaste tio åren, att delas mellan Glanshammar och Hallsberg (men det är inte klart vilket lopp som kommer gå vart 2022). För de båda terräng-DM-tävlingarna har så många ansökningar kommit in från föreningar i länet att det kommer bli en urvalsprocess.
** Ordförandefrågan. Zetterlund duckar frågan om han ställer upp som ordförande i det nya superdistriktet om han får frågan, men säger att han hoppas att valberedningen hittar starkare kandidater. Kent Runesson är Närkes representant i valberedningen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: