Starkt startfält på damsidan i Sylvesterloppet – svagare på herrsidan (men efteranmälan öppen till torsdag lunch)

Från starten 1981 fram till 2013 fanns över huvud taget ingen föranmälan till Sylvesterloppet, nyårsaftonens drygt tio kilometer långa löptävling (10 384 meter för att vara exakt) i Nora (längden gäller från 2000, tidigare var loppet längre) – och senaste åren har drygt två tredjedelar av deltagarna alltjämt efteranmält sig på tävlingsdagen. Men i år blir det ingen efteranmälan på tävlingsdagen – och därför kan man nog räkna med att de allra flesta som kommer springa redan anmält sig nu när den ordinarie anmälningstiden avslutats (efteranmälan, till förhöjd avgift, är dock öppen fram till lunchtid på torsdag). 69 herrar och 29 damer har och bland de sistnämnda märks namn som IF Start-kvartetten Marie Dasler, Petra Hanaeus, Maria Nagle och Antje Wiksten, Örebro AIK:s Therese Persson, Milan-orienterarna Jessica och Therese Korkeakoski och Gyttorps egen swimrunvärldsmästare Bibben Nordblom, som man inte sett så mycket i startlistorna de senaste åren (egentligen saknar man bara Liduina van Sitteren och Fanny Schulstad). På herrsidan är de betydligt mindre namnkunnigt – det finns knappt några löpare från KFUM Örebro (Martin Regborn, Jonatan Gustafsson, Noha Olsson …) eller Örebro AIK (Erik Anfält, Jonas Nilsson, Andreas Ingberg …) med i listan – men där finns ändå löpare som Johan Ingjald, Fredrik Hartman, Mikael Hansson och Hugo Öhrn.
Men det kan som sagt tillkomma namn ända till på torsdag lunch.
I fjol ställdes Sylvesterloppet in på grund av pandemin, och eftersom det heller inte arrangerades någon tävling 1987 så blir årets upplaga den 39:e upplagan. Tyske 3 000 meter hinder-mästaren Tim Stegemann vann herrklassen på nya banrekordet 32.55 2019 (fyra sekunder under Regborn bästa tid) medan Beata Falk har banrekordet på damsidan med 37.56 från 2008 (senast en kvinna gick under 40 minuter på banan, som har ett riktigt motlut upp mot mål, var 2014 när Josefin Gerdevåg vann på 39.42). Frida Nilsson är regerande mästare på 42.55. Mesta mästarna är Linda Ström med elva segrar mellan 1993 och 2013 medan Tomas Eriksson vann fem år i rad 1991–1995 (Regborn är uppe i fyra segrar, senast 2017). Peter Comét, som är med i arrangörsstaben, har sprungit alla lopp sedan 1982 (och är anmäld i år också) – 37 av de hittills 38 (han var inte med i premiären 1981). Ingen annan har fler än 26 starter. Efter att länge, ända fram till 2012, oftast ha haft runt 100 deltagare har loppet de senaste nyårsaftnarna fått ett uppsving och nästan dubblerat deltagarantalet, till rekordsummorna 199 2014 och 196 senast. I år alltså hälften så många, 98, föranmälda. Det finaste priset i tävlingen, Sylvesterpriset, lottas ut bland samtliga fullföljande.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: