Rekordet på Bergslagsleden framröstat till årets svenska traillöpningsprestation

Minns ni Anna Carlssons FKT på Bergslagsleden från i våras? Hon sprang de 28 milen, som mestadels går på stig som bitvis är teknisk, och totalt innehåller drygt 5 000 höjdmeter på 38 timmar och 27 minuter. Det var nytt rekord med över 5,5 timmars marginal. Och då snackar vi totalrekordet, Lars Drageryds herrekord på 43 timmar och 58 minuter från i fjol (tidigare damrekordet var Leonora Johnsons 75 timmar och sju minuter). I går tillkännagavs att Carlsson rekord blivit framröstad som årets prestation i traillöpnings-Sverige av Trailrunning Swedens läsare. Motiveringen: ”Landets kanske allra bästa över de riktigt långa distanserna krossade den tidigare Fastest Known Time (FKT) på 28 mil långa Bergslagsleden. När hon sprang på 38,5h var hon hela 5,5h före tidigare rekordhållaren Lars Drageryd.”
Jag sprang en kort bit med Anna på leden under rekordet, och intervjuade henne dagen därpå (läs artikeln här) – men det är förstås också intressant att höra hur hon ser tillbaka på prestationen så här i efterhand, när den dessutom vunnit pris. Och faktum är att hon aldrig ens hade provat leden om det hade funnits tävlingar att springa (vilket det inte gjorde under pandemivåren då det rådde totalt tävlingsförbud i Sverige):
– När jag tänker tillbaka på det nu så är det positiva känslor. Det var ett teamwork, det var jag som sprang men vi gjorde det tillsammans. Att försöka slå FKT på Bergslagsleden var ett substitut till att tävla, en grej som jag aldrig hade gjort om det hade funnits lopp att springa i våras. Men jag ville ha ett kvitto på var jag stod efter vintern, det känns alltid lite osäkert. Det var skönt att veta att jag var i bra slag och gå in i säsongen med det i ryggen. Jag blev sliten men inte så farligt, och det var gott om tid till nästa lopp. Det är det längsta jag har sprungit om jag inte räknar backyard och jag är sugen på längre distanser, säger hon till Trailrunning Sweden vars längre intervju ni hittar här.

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: