Ekström, Danielsson, Gillman och kompani ställs mot världsstjärnorna i Falun – NA sänder rubbet (all info här!)

Tour de ski avslutas i morgon – men ur bloggens synpunkt är veckans skidhöjdpunkt förstås skandinaviska cupen (som dubblerar som Sverigecup) i Falun fredag–söndag, eftersom varenda toppskidåkare från länet finns med på startlinjen och därtill massor av världsnamn plus att NA sänder det hela. Det vankas sprint i fristil på fredag och dubbla distanslopp (med intervallstart, för damer över tio och för herrar över 15 kilometer) under helgen, i klassisk stil på lördagen och i fristil på söndagen.
Anmälan stänger först i morgon kväll, men redan nu är 170 herrar anmälda till fredagens sprint, där det bara finns 30 platser vidare till kvartsfinal. Bland dem OS-uttagna Johan Häggström och Anton Persson. Zinkgruvanfostrade Markus Johansson, som från och med den här säsongen tävlar för Offerdal, är rankad 32:a på Fis-poäng (internationella skidförbundets rankningssystem). Även Garphyttans Adam Gillman kommer till start.
Till distanstävlingarna har 207 respektive 203 herrar hittills anmält sig, och toppseedade är norrmännen Jan Thomas Jenssen (åtta i världscuploppet över just 15 kilometer på den här banan i februari i fjol) respektive dubbel världsmästaren (bland annat just i Falun) Finn Hågen Krogh. Bakom dem märks svenska OS-hoppet William Poromaa. Klockhammarsonen Axel Ekström, som tävlar för IFK Mora, har haft en tuff inledning på säsongen men är ändå rankad så bra som femma av svenskarna båda dagarna (om nu inga fler anmäler sig sista dagen), bakom Poromaa, Johan Häggström (OS-uttagne sprinter), Jonas Eriksson och Leo Johansson (också OS-uttagen) på lördagen och Poromaa, Björn Sandström, Eriksson och Johansson på söndagen. Vedevågssonen Filip Danielsson, som kör för arrangörsklubben Falun-Borlänge, har också haft det struligt i säsongsinledningen (och under stora delar av fjolårssäsongen, som så många andra skidåkare på grund av ryggproblem) är rankad 13:e respektive 14:e av svenskarna, Gillman tätt bakom honom (Gillman är enda länsåkaren som är anmäld till alla tre dagarna). Till start båda distansdagarna också Lucas Lennartsson medan Markus Johansson kompletterar sprinten med lördag men inte söndag.
Sprintbanan är i princip identisk med den som kördes i VM 2015, och herrarnas distansbanor (2×7,5 kilometer) med några få ändringar som tidigare gjorts på banan samma som bland annat användes för damernas skiathlonlopp då. Exakt antal höjdmeter har jag inte sett, men det är förstås en hel del. Mördarbacken ska tas fyra gånger varav hela (”Stora mördarbacken”) två.
All information om hur du ser tävlingarna på NA hittar du här.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: