Dags för masstart för Schagerström – och här är favoriterna inför Lo-spåret (plus: elitserien i orientering kommer till Zinkgruvan!)

Redan 9.00 på onsdagsmorgonen avgörs den tredje och sista individuella disciplinen vid EM och U23-VM i skidorientering i Bulgarien. 46 åkare är anmälda på damsidan, och Elin Schagerström har startnummer 29 (vilket betyder att hon får stå en bit bak på startgärdet, där toppseedade estniska Daisy Kudre och ryska trion Trapeznikova/Oborina/Viatkina står främst följda av svenska Lisa Larsen som i dag tog EM-silver i sprintstafett tillsammans med Linus Rapp (bakom Viatkina och Vladislav Kiselev från Ryssland som fortsätter att dominera mästerskapet – hittills har landet tagit fem av fem möjliga guld och elva av 13 möjliga medaljer). Men loppet lär inte bli det sista i mästerskapet för 21-åringen från Vintrosa – hon var femte bästa svenska både i sprinten och i medeldistansen och lär därmed redan nu ha säkrat en plats bland de sex som får åka i något av Sveriges två lag i stafetten som avslutar mästerskapet på torsdag.

Redan förra måndagen gick tävlingsledningen för Lo-spåret, Hällefors SK:s klassiska långlopp, ut med att man fått in någon med anmälningar för att kunna garantera att årets tävling blir av på söndag. Sedan dess har antalet anmälda åkare ökat till 43, och bland dem märks framför allt Karlskogafostrade Åsa Zetterberg-Eriksson (som tog VM-brons i skidorientering 2007 och alltjämt tävlar för moderklubben Granbergsdal) och värmländska Sofia Holmgård, Grava SK, som varit topp 100 i Vasaloppet fem gånger. Garphyttans Kevin Henriksson försvarar länsfärgerna på herrsidan, där även Hällefors gamle löparkung Fredrik Rådström skickat in en anmälan. Lo-spåret kommer att köras över 15 varv på en 2,7 kilometer lång varvbana med start och mål (och varvning) vid Hurtigtorpet i Hällefors.
På tal om längdskidåkning har det fortfarande inte dykt in några resultatlistor från Aspelundsrundan i söndags.

I dag upptäckte jag för övrigt, sent omsider, att det redan före Tiomila i Ånnaboda 6–7 maj kommer arrangeras en topptävling i orientering i länet: Zinkgruvanmedeln i just Zinkgruvan söndagen den 24 april, en nyinstiftad medeldistanstävling som blir deltävling nummer fyra i elitserien (Swedish league). Den samarrangeras mellan Askersunds OK och Motala AIF och väntas locka stora delar av Sverigeeliten även om många förstås har sprintfokus under våren mot sprint-VM i Danmark i slutet av juni/början av juli. Tävlingen föregås av natt-SM i Godegård (precis på andra sidan länsgränsen, kartan tangerar nästan länsgränsen) på fredagskvällen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: