Schagerström avslutade skidorienterings-EM med sjundeplats – och så blir friidrottens uppdaterade seriesystem

Så avslutades skidorienterings-EM i Bulgarien i dag alltså med stafett. Garphyttans IF:s Elin Schagerström körde sistasträckan i det svenska andralaget, och kom i mål som sjua. Eftersom svenska förstalaget var före räknas dock inte andralagets resultat officiellt – bara ett lag från varje nation kommer med i prislistan (vilket var tur för Sveriges förstalag som var trea i mål bakom två ryska lag men ändå fick silver). Umeås Klara Yngvesson tappade nästan fem minuter mot täten på förstasträckan, men Säterbygdens Frida Sandberg på andra var bara minuten långsammare än ryska stjärnan Marina Viatkina i tät och skickade ut Schagerström som sexa. Bakifrån kom dock både norska förstalagets Anna Ulvensoen och estniska stjärnan Daisy Kudre med bra fart och passerade, men å andra sidan tog sig Schagerström förbi norska Idunn Strand som körde i ett nationsmixat lag. Schagerström tappade knappt tre minuter mot ryska guld-ankaret Maria Keckina över en halvtimmes tävling, och totalt var svenska andralaget därmed knappt nio minuter bakom guldlaget i mål.
Schagerström kan därmed summera senior-mästerskapsdebuten med resulatraden 23–17–13–7, medan det i U23-VM blev sju–fem–tre och Sveriges enda medalj på U23-sidan. Silver till damerna och brons till herrarna i dag gjorde att det totalt blev fem medaljer till Sverige i EM.
Ryssarna dominerade totalt och tog åtta av nio EM-guld och fyra av sex U23-VM-guld och sammanlagt 17 av 21 möjliga medaljer i EM och nio av 18 medaljer i U23-VM (det var herrsidan i U23-klassen som drog ned statistiken lite grann, där var norrmännen starka med sex medaljer).
Skidorienteringssäsongen fortsätter med dubbla SM-helger: Medeldistans och stafett i Mora nästa helg följt av sprint och långdistans i Sundsvall 19–20 februari (och däremellan svenska cupen i Härnösand). Sedan väntar säsongens stora mål, VM i Finland 14–20 mars.

Lag-SM i friidrott innehåller ju både medel- och långdistanslöpningar, och är därför av blogg-intresse. Inte minst som KFUM Örebro i sommar återigen har både herr- och damlag i lag-SM-kvalet (även om det ser lite försvagat ut i bland annat sprint jämfört med tidigare år). 2019 var herrarna två ynka poäng från att ta sig till själva lag-SM, som avgörs under SM-veckan, medan damerna samma år tog klivet upp från division 1 till lag-SM-kvalet. 2020 blev allt inställt, och i fjol tvåa på herrsidan och trea på damsidan i sin kvalgrupp (bara ettan går vidare till lag-SM). På herrsidan dominerade löparna då tävlingen, medan damerna på grund av återbud tvingades lämna tomt på både 5 000 meter och 3 000 meter hinder.
Nu väntar ett nytt serieupplägg under lag-SM-kvalet, som förblir oförändrat: Tolv lag, på herr- respektive damsidan, fördelade på två sexlagsgrupper gör upp om två platser (en per grupp) till lag-SM. Årets lag-SM-kval avgörs i mitten av maj, finalen i Uppsala den 21 juni (alltså inte på SM-veckan i Linköping). Redan inkvalade till finalen är de åtta bästa lagen från fjolårets final. Därunder görs division 1 om så att det omfattar två grupper med lag från hela landet som gör upp om två platser i nästa års lag-SM (tidigare har Svealand och Götaland haft varsin division 1-serie, medan Norrlandslagen kommit in från sidan), och under den nivån ska en division 2 skapas. Division 1 och 2 kommer gå under benämningen svenska friidrottscupen, och deras tävlingar kommer att delas upp på två separata dagar – en i maj och en i juni. Grenprogrammet kommer att skilja sig något åt mellan de olika nivåerna, vad gäller medel- och långdistanslöpning gäller 800–1 500–3 000 hinder–5 000 meter medan det i divison 1 blir 800*2–1 500–2 000 hinder, 3 000*2 och i division 2 800–1 5000–2 000 hinder–3 000.
En mycket kuriös regel säger att löpare på 3 000 meter hinder och 5 000 meter måste ha fyllt 17 år – men i övriga grenar, som 3 000 meter slätt och 2 000 meter hinder – finns ingen åldersbegränsning.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: