Klart för tredje 100-milesloppet i Storstenshöjden

Det blir en tredje upplaga av Storstenshöjden 100 miles (och Storstenshöjden 50 miles) till sommaren. Tävlingen som startade som någon sorts motreaktion till tävlingsförbudet förra vintern (med ett mycket litet startfält, individuell start och en lååång bana som spred ut de tävlande som aldrig behövde träffas) och för att ge arrangören Rickard Ahlberg en möjlighet att träna bergsultra hemma i Närke fick ju en sommarupplaga också – och ett tag hintades det till och med om en ny tävling just den här helgen, med start på fredag den 11 februari. Det gick i stöpet, men på tisdagen öppnade anmälan till den andra sommarupplagan, som ska gå av stapeln under pingsthelgen – start 9.00 på lördagsmorgonen och reptid 21.00 på måndagen (annandag pingst är ju i år åter tillfälligt röd dag eftersom det sammanfaller med nationaldagen). 100-milesloppet kommer att gå över åtta varv på samma jävliga 20-kilometersloop som användes i fjol – vilket ger runt 10 000 höjdmeter över de 161 kilometerna. Två klarade tävlingen då: Magnus Hjelmér vann och klarade ”drömgränsen” två dygn med 13 minuters marginal medan Garhpyttans Staffan Gereonsson blev tvåa på 52.50. Sedan dess har maxtiden sänkts från 65 till 60 timmar.
I somras vann Vintrosas Martin Bergman halvdistansen Storstenshöjden 50 miles på 19 timmar och 16 minuter (totalt tre löpare fullföljde), men den gick då över fyra varv på samma överjävliga bansträckning som 100-milesloppet. I år 80-kilometersvarianten att avgöras över den betydligt snällare banan som användes på båda distanserna vid fjolårets vintertävling, och därmed blir det betydligt mer springbart. Johan Nordins vann vintertävlingen på 15.31, men det lär gå att springa betydligt snabbare än så på sommaren. Tänk bara på att Kennie Pussinen klarade dubbla distansen på vinterbanan på 35.16. Maxtiden på 50 miles är 29 timmar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: