Elva seedade sig till elitledet genom Wadköpingsloppet och Lo-spåret – och nu finns Rusakulan vertikal och Wadköpingsloppet med i långloppscupens program

I söndags avgjordes som bekant Wadköpingsloppet, och nu har resultaten vägts in i seedningen till Vasaloppet. Sex herrar seedade sig till elitledet (jag har inte koll på hur många som redan hade rätt att stå där, kanske var alla) medan damsegraren Hilda Löf fixade en plats i led två (alltså det tredje ledet, om man räknar elitledet som det första). På herrsidan seedade sig åtta herrar till första ledet och 16 till andra ledet. Av länsåkarna: Filip Danielsson, Lucas Lennartsson och Jimmy Axelsson till elitledet, Edwin Franzén, Robert Brundin och Rickard Ericsson (redan klara för elitledet) hade med den här tiden tagit plats i fösta ledet liksom Garphyttans Daniel Olsson medan Tisdagsklubbens Johan Larsson och John Lundström, Karlslunds Anton Bäckman, Larz Andersson, Mikael Petersson och Viktor Rikner och Kopparbergs Jan Larsson-Lyckholm seedade sig till andra ledet.
Även Lo-spåret har fått sin seedning, och även där körde sig sex herrar till elitledet. Bland dem förstås segraren Bill Impola, Axelsson (precis som i Wadköpingsloppet), Kevin Henriksson och Granbergsdals Magnus Hedlund (som gör sin 32:a start om han kör Vasaloppet – för andra gången i rad Vasaloppsveteran i elitledet). Hans syster Susanne Hedlunds seger i damklassen var bara 102 sekunder från att räcka till en plats i första startledet, men hon får i stället, liksom Granergsdals Åsa Zetterberg-Eriksson, en plats i det andra.
Kollar man på anmälningsläget till Vasaloppet, så här drygt tre veckor före start.
287 personer som seedats till första led har anmält sig, och bland dem finns från länet Brundin (som tog 100:e-platsen 2019 och då den bästa placerade förstaledsåkaren av alla i ett riktigt grisigt Vasalopp, och 2020 blev 95:a från elitledet), Ericsson (som var 108:a i debuten 2020) och Axelsson (som hade branta placeringsraden 722–357–144 2018–2020), samt Karlslunds (och OK Tisarens) Gustav Hindér som var 183:e 2019 och 190:e 2020 och Lindesbergsfostrade göteborgaren Johan Kanto som var 86:a 2019 och som radat upp sex raka topp 200-placeringar.
I startgrupp ett finns Henriksson (som efter resultatet i Lo-spåret alltså lär flyttas upp till eliten) och Olsson, samt Karlslunds Oskar Ekholm, Mattias Fritz och Anton Hallor, plus Emil och Fredrik Samuelsson som inte verkar ha någon traditionell förening utan kör för Team Skoglöfs Bil. Första kvinnorna från länet hittas än så länge i startgrupp fyra, men det beror sannolikt på att de bästa – som Olivia Hansson – inte anmält sig än.

Det verkar finnas hopp om att det både blir Rusakulan vertikal och Wedevågsloppet, som båda saknades när långloppscupens preliminära program presenterades för två månader sedan och som ännu inte lämnat in någon sanktionsansökan, både kommer att arrangeras och att ingå i cupen i år – trots allt. På Närkes friidrottsförbunds hemsida (som finns kvar trots att förbundet inte gör det) har programmet för långloppscupen uppdaterats lite i smyg de senaste dagarna, och där har båda loppen plötsligt tagit plats på preliminära datum i slutet av april respektive början av maj. Wedevågsloppet är en klassisk tiokilometerstävling (som väl egentligen är närmare 10,2 kilometer) med blandat underlag och ett herr-banrekord som Jonny Danielsson hade i 25 år (han satte det redan i loppets andra upplaga, 1990) tills Adhanom Abraha slog det 2015 (då 30.00, nu 29.55). Damrekordet satte ryska Olga Mitchourina 1993 (35.36). Rusakulan vertikal är den förlängda onsdagstävlingen i Rusakulan vertikal tour, som till skillnad från måndags- och fredagsetapperna har både start och mål nere i Klockhammar och som arrangerades första gången 2020. Blir det båda tävlingarna verklighet blir det 27 lopp i cupen i år, vilket är det normala sedan 2014.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: