Allt du behöver veta inför Ahlsson-brödernas etapplopp i Kroatien

Nu har det kommit banprofiler och grejer inför kroatiska etapploppet Istarsko proljeće (”istriska vårtrofén”; Istrien är ju halvön längst norrut i Kroatien, som ligger mitt emot Venedig, på andra sidan adriatiska havet) som Kumlabröderna Jacob och Jonathan Ahlsson ska köra för sitt svenska continental-lag Motala AIF-Serneke-Allebike med start i morgon, torsdag. Och då är det väl på sin plats att vi går igenom etapperna, lite kort. Det ska sägas att tävlingen i sig tillhör den fjärde och lägsta nivån av internationella, UCI-certifierade cykeltävlingar – den som kallas nivå två (under världstouren, protouren och nivå ett).
På torsdagen körs en 1 500 meter lång och nästan helt platt tempoprolog med linjecyklar, på landningsbanan på Vsars flygplats, med två skarpa U-svängar.
På fredag körs en 152 kilometer lång linjeetapp med start i Porec och mål i Funtana – två byar ute vid kusten. Från starten på havsnivå klättras det de första 20 kilometerna upp till 291 meters höjd, och efter en lite kortare och brantare klättring (2,8 kilometer med 4,8 procents snittlutning) väntar ett bergspris efter 43,5 kilometer. Därefter går det mestadels svagt utför, men milen före mål kommer en ny brantare backe innan det bär utför mot målet.
På lördag körs det 175 kilometer från Novigrad till Motovun, och då bjuds det på två rätt spektakulära klättringar. Efter en böljande inledning på dagen väntar efter 13 mil en 5,2 kilometer lång backe där cyklisterna ska ta 343 höjdmeter på ett bräde. Och upp till mållinjen klättrar cyklisterna 248 meter på loppets sista 3,5 kilometer för en snittlutning på över sju procent.
Den avslutande etappen på söndag är ”bara” 136 kilometer lång och startar i Pazin, 267 meter över havet. Därefter bär det mestadels utför – även om tre mindre bergspris ska avverkas, på vägen mot kuststaden Umag där målgången sker på havsnivå efter en avslutande 23-kilometersloop utanför staden.
35-årige polacken Maciej Paterski, som längre tillbaka kört både Tour de France och Spanien runt och som så sent som 2020 körde VM, är den högst rankade cyklisten i startfältet, men italienaren Enrico Battaglin, 32, körde Giro d’Italia för Bahrain-McLaren-stallet 2020 och rumänen Eduard-Michael Grosu och colombianen Nelson Andrés Soto körde VM i fjol. Det är sådana namn bröderna Ahlsson ställs emot nu.
Övriga i Motalalaget är Niklas Jägerstål, Linus Kvist, Edvin Lovidius och Hugo Lennartsson. Med tanke på deras klättringsstyrkor lär Ahlsson-brödernas största chans komma på lördagens etapp som avslutas uppför.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: