Berg inledde ungdoms-OS, fem länsåkare kör skid-SM och två nya löptävlingar i kalendern

Ludvig Berg är förstås uttagen till europeiska ungdoms-OS som sprinter, men när längdskidtävlingarna inleddes i finska Vuokatti på måndagen fick han också chansen på det tio kilometer långa distansloppet i fristil. Det blev en 26:e-plats för Karlskogakillen, 1.48 från guld och 1.23 från medalj (finska Anttola Niko vann medan Elias Danielsson tog brons som bäste svensk).
Tävlingarna fortsätter med ett distanslopp i klassisk stil, över 7,5 kilometer, på tisdagen innan det på torsdag är dags för Bergs specialdistans sprint. På fredag avslutas kalaset med mixedstafett.

I kväll stängs anmälan till de sista distanserna på längdskid-SM, som startar i Piteå på onsdag (även om det i undantagsfall går att anmäla sig). Till onsdagens distanslopp i klassisk stil (tio kilometer för damerna, 15 för herrarna) finns en handfull länsåkare anmälda: Axel Ekström, som visade stigande form på slutet, Garphytte-trion Adam Gillman, Lucas Lennartsson och förstaårssenioren Mattias Törnqvist och sprintspecialisten Markus Johansson. Inga damer, alltså, och heller ingen Filip Danielsson (återstår att se om han kör Årefjällsloppet i stället). SM-veckan fortsätter med masstart i fristil (15/30 kilometer) på torsdag, sprint i fristil på lördag och stafetter i fristil på söndag innan det avslutas med tremil/femmil i klassisk stil, med intervallstart, på måndag.

Det har tillkommit ett par roliga lopp i kalendrarna de senaste dagarna: Sydnärkepolisens Tjurruset-inspirerade leriga traillopp Grisrundan kommer att arrangeras söndagen den 8 maj (det har blivit inställt de två senaste åren, så Frida Nilsson och Magnus Persson är fortfarande regerande mästare sedan 2019. Och sex dagar senare, lördagen den 14 maj, är det dags för första upplagan av Sommarro snabbare – ett lopp som är starkt inspirerat av frontyard-konceptet som blivit allt populärare de senaste åren. Här ska man springa ett varv på 2,6 kilometer så många gånger som möjligt – med tvisten att man första gången har 26 minuter på sig, andra 25, tre 26 … Som ett exempel kan man notera att man passerar maratondistans på det 17:e varvet, då man har nio minuter på sig och alltså måste hålla 3.28-tempo per kilometer (men själva maran kommer ta fyra timmar och 42 minuter …).
Grisrundan avgörs i Tripphult, strax utanför Östansjö medan Sommarro ligger Adolfsberg i södra Örebro.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: