På lördag springer Regborn och/eller Gustafsson Närkes snabbaste landsvägsmil någonsin

30.27. Det är det snabbaste en länslöpare någonsin gjort landsvägsmilen på, enligt Närkes friidrottsförbundets statistik (som just på den här distansen dock är något haltande, eftersom den ”bara” tar in svenska mästerskap och tävlingar som avgjorts i länet – men jag har aldrig hört ens ryktas om någon snabbare tid). Den tillhör Kjell-Arne Sjögren, sattes i Startmilens föregångare Örebromilen den 16 april 1983 (det är 39 år sedan, så när som på ett par veckor) – och den kommer bara att stå sig till lördag.
Det kanske låter som en vågad förutsägelse, men herrejösses. På lördag står både Martin Regborn (distriktsrekord på 10 000 meter med 29.41,82 och som sprang Startmilen på 30.30 redan 2016) och Jonatan Gustafsson (som verkar vara i fortsatt smällform efter SM-medaljen på 3 000 meter inomhus för några veckor sedan) på startlinjen på Startmilens nya, ännu snabbare bana vid Universitetet (även om den fortfarande innehåller 15 90-graderskurvor, om jag räknar rätt; nya banan skulle ha invigts redan 2020, men pandemin ville annorlunda), och de båda landslagsorienterarna och träningskompisarna lär hetsa varandra. 30.27 lär ryka all världens väg, om de är på det humöret (kanske kan rentav Nasir Dawouds banrekord på 30.11 från 2016 vara i farozonen – ja, det är inte omöjligt att båda går sub-30). Vad som kan stoppa? Bara sjukdom, typ. Regborn var förkyld när han kom hem från ett träningsläger i Spanien förra veckan, Gustafsson rapporterade om dålig känsla på ett träningspass i går. Men annars? Möjligen, möjligen om det blåser hårt.
Men startfältet är naggande gott även i övrigt. Erik Anfält rehabar ännu en skadekänning (och Josefin Gerdevåg har inte trappat upp tävlingsformen), men i övrigt finns det mesta av det bästa som länet har att erbjuda på startlinjen: Fanny Schulstad, Erica Lech, Liduina van Sitteren, Jonas Nilsson, Per Arvidsson, Andreas Ingberg och så vidare, och så vidare. Det är när löpare som Jonathan Kandelin, Martin Duberg, Therese Persson och Maria Nagle inte ens kommer ha med pallsnacket att göra som man vet att toppbredden är bra. Om van Sitterens Närkebästa på 35.15 också är i farozonen? Jag tror det är lite för tidigt på säsongen, men omöjligt är det inte.
Och då har jag ändå bara gått in på löparna från länet. Tävlingen är det första distriktsmästerskapet någonsin i Närke på tio kilometer landsväg – men gäller förstås inte för Närke (som upphörde som distrikt vid nyår) utan för det nya distriktet södra Svealand. Därmed lär det finnas en och annan habil löpare från Värmland, Södermanland och Västmanland i listan också, som jag inte riktigt har koll på (om du har det – skriv en kommentar på bloggen, vad jag förstår ska den funktionen äntligen fungera igen).
Förutom DM-tävlingen (som förstås även ingår i långloppscupen, men extra stora poäng) och veteran-DM finns tävlingsklasser för 13-, 15-, 17- och 19-åringarna över fem kilometer (där är det dock tunnsått i startlistan), plus motionslopp och knattelopp.
Tävlingen blev coronainställd både 2020 och 2021 så Efrem Bhrane (Västerås) och Malin Strand (Sävedalen) är alltjämt regerande mästare från 2019, året då Huddinges John Kingstedt slog världsrekordet på milen med barnvagn (32.20) i tävlingen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: