Närkeracet blir EM-kval, Vikers triathlon flyttar och Alexandersson klar för Tiomila

Nyheten kom kanske lite i skymundan när den publicerades i lördags, men jag hoppas att ni ändå såg den: Närkeracet i Hallsberg kommer i år att arrangeras den 10 juli, och tävlingen har fått kategori E-status enligt Internationella friidrottsförbundets gradering, vilket innebär att den ger internationella rankningspoäng – vilket är viktigt för alla som jagar en biljett till exempelvis EM i München i augusti eftersom kvalsystemet gjorts om. Nytt är svintuffa kvalgränser och att grenarna sedan fylls på med idrottare utifrån världsrankningen.
Under utomhussäsongen har hittills elva svenska tävlingar internationell gradering – diamond league-galan Bauhausgalan ligger förstås i toppkategorin (ja, det finns två små kategorier över, förstås, en med OS och utomhus-VM, en med diamond league-finalen, men sedan kommer den som Bauhausgalan är med i), SM har B-rankning (Sverige har ingen tävling med A-kategori), GP-tävlingarna i Göteborg, Karlstad och Sollentuna rankas på C-nivån, GP-tävlingen i Söderhamn, Täby stavhoppsgala och Bottnarydskastet har D-status, och Närkeracet och Stockholm marathon tillhör E-kategorin.
Huvuddistanserna är, precis som i fjol, 800 och 5 000 meter (men det kommer också att arrangeras några sprintlopp).
I fjol fick vi ju bland annat se Martin Regborn slå distriktsrekord (14.06,69) på 5 000 meter just i Närkeracet. Spårvägens Oliver Löfqvist (13.56,73) vann på 5 000 meter då, Götas Lova Perman (2.06,69) och Mölndals Simon Wallenlind (1.53,06) på 800 meter.

I dag gick Dalkarlsbergs IF ut med information om att Vikers triathlon, som gör comeback efter ett pars års pandemiuppehåll, flyttas en vecka. Tanken var i ursprungsläget att comebackupplagan av sprinttävlingen skulle arrangeras den 16 juli, men nu blir det istället den 23 juli. Jag har inte hört något om hur anmälningsläget ser ut, men det brukar bli fullbokad i god tid före start. Nora kommuns andra stora triathlonfest, Utmaningen, går som tidigare känt fredagen den 8 juli.

Det har varit lite osäkert om Tove Alexandersson skulle springa Tiomila eller inte, eftersom världens bästa orienterare inte deltagit på något värdetävling hittills under säsongen. Men på tisdagen gick hon ut på sin facebooksida med besked – hon kommer till Ånnaboda nästa helg. Därmed är väl hela stjärngarnityret (utom Martin Regborn, som inte får springa eftersom han har för god terrängkännedom och tillhör arrangörsklubben) klara för festen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: