Fahlins lagkompis klättrade i girot – och här är hetaste namnen i Närkeracet

Efter gårdagens långa utbrytning var dagens giro-etapp mer av det odramatiska slaget för Emilia Fahlin. Hon gjorde sitt jobb som hjälpryttare på platten, fram till den första av dagens två mäktiga stigningar, och såg sedan till att ta sig i mål med minsta skada skedd på benen inför fortsättningen. I dag innebar det att köra i mål med en grupp som bland annat innehöll danska Emma Norsgaard och lagkompisen Clara Copponi, knappt 32 minuter bakom Annemiek van Vleuten som vann och drygade ut totalledningen med ytterligare en minut och 42 sekunder trots att hon kraschade i nedförskörningen mot målet. Fahlins lagkompis Marta Cavalli, som var trea i sammandraget inför dagen, ar närmast bakom och tog inte bara in de 39 sekunder hon var bakom Mavi García utan såg dessutom till att dra ifrån spanskan med nästan 1,5 minuter inför de två sista etapperna. De båda är de enda som är inom sju minuter bakom van Vleuten (2.13 respektive 3.42 bakom). FDJ, som återigen hade med Cavalli, Cecilie Uttrup Ludwig och Évita Muzic på topp 15, leder lagtävlingen med över 15 minuter.
I morgon körs den tredje och sista och – enligt Eurosports kommentatorer – tuffaste alp-etappen: där första backen, med drygt 700 höjdmeter, startar efter mindre än en mils cykelåkning och det sedan fortsätter med Durone-passet (1 013 meter) och Daone-passet (1 291 meter), och spurten består av 2,4 kilometer tuff stigning till San Lorenzo Dorsino.
På söndag avslutas girot med en betydligt plattare etapp med mål i Padova, där enda riktiga stigningen är 130 höjdmeter på 1,7 kilometer under första fjärdedelen. Sedan är det platt in mot mål.
Lördagens 113 kilometer långa etapp startar 11.00, söndagens 90 kilometer 12.00. Eurosport sänder från 12.45 båda dagarna.

De allra vassaste namnen lyser fortfarande med sin frånvaro inför Närkeracet på söndag, den nationella tävlingen över 800 och 5 000 meter som avgörs på Transtensvallen i Hallsberg, men två Sverigefemmor och två Sverigesexor (sett till årsstatistiken) är i varje fall anmäld. Vi snackar Örgrytes Wilma Nielsen (Sverigefemma på 800 meter med 2.04.09) och Götas Lova Perman (sexa på samma distans med 2.04,71) samt Hälles Olle Ahlberg (Sverigefemma med 13.48,04 på 5 000 meter) och Mölndals Elin Brink (Sverigesexa på samma distans med 16.29,47). På herrarnas 500 meter är den vassast anmälda, enligt Sverigebästallistan, elvan Björn Seifert (näst bäst är KFUM Örebros egen Kevin Bodén, på 14:e plats, men han ska vara hare).
Personligen är jag dock mest intresserad av att se Örebrokillarna Wilhelm Bergentz och Jack Karlsson tillbaka i riktigt starka startfält (de har gjort 14.36 respektive 14.51 tidigare, men inte sprungit 5 000 meter i år), och dessutom finns Eric Westberg med. Åsbros egen Klara Frih är hare på 800 meter där Örebro AIK:s militära mångkampare Siri Englund ska vara med och tampas.
Arrangörerna har förhoppningar om att fler starka namn tillkommer, efteranmälan är möjlig ända in på tävlingsdagen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: