Nästan hela junior-VM ställs in – på grund av skogsbrandsrisken (men veteran-VM rullar på med Isarelsson på fjärdeplats)

Efter gårdagens blogginlägg fick jag några mail där det visade sig att jag hade riktigt dålig koll på det här juniorvärldsmästarskapet i orientering som just nu avgörs i Portugal. Redan förra veckan kom nämligen nyheten att Portugals regering på grund av den stränga torka och värmebölja som råder i landet och av rädsla för fler skogsbränder beslutat sig för att förbjuda människor att vistas ute i skog och mark. Därför har alla skogsdistanser på mästerskapet ställts in, och gårdagens sprint blir det enda individuella loppet. Hela mästerskapet avslutas med en sprintstafett i morgon, tisdag.
Tisarens Valter Pettersson, som fick se två fulla säsonger av internationella mästerskap försvinna upp i pandemi-röken, får nu alltså se sitt första och sista juniormästerskap ta slut innan det knappt ens börjat. Han var 49:a i går efter att ha dragits med sjukdom och knappt kunnat träna sedan Jukolakavlen för drygt tre veckor sedan och kunde därför inte göra sig själv rättvisa i sprinten. ”Formen är inte riktigt där jag vill att den ska vara efter sjukdom men kul [att] springa och [jag är] relativt nöjd ändå”, skrev Pettersson i sin offentliga träningsdagbok på Strava efteråt.
Till onsdagens sprintstafett är han uttagen i det svenska andralaget, där gamla orienteringsgymnasie-kollegan Jesper Johansson (båda tog studenten i fjol) springer andrasträckan och Pettersson tredjesträckan i ett svenskt andralag där Lisa Åkesson tar hand om första- och Hilda Johansson om sistasträckan. Bara om laget klår Sveriges förstalag – med Alva Björk, Noel Braun, Axel Elmblad och Elsa Sonesson – kan det bli medalj, för bara ett lag räknas per nation.

Just nu pågår också veteran-VM i orientering i Italien. Där var Tylöskogs Stig Israelsson bara åtta sekunder från pallen i H80 i sprinten som inledde mästerskapet söndag-måndag. Även Åsa Zetterberg Eriksson (åtta i D45, 1.23 från medalj) och KFUM Örebro-duon Cecilia Svedin (nia i D45, 1.45 från medalj) och Eleonor Grönvall (nia i D80, 3.16 från medalj) var topp tio.
I dag avgjordes ett kval till morgondagens medeldistans och fredagens avslutande långdistans.

Redan i fredags avgjordes ju Utmaningen, den klassiska triathlontävlingen i Nora. Först nu inser jag att jag glömt att rapportera resultatet: Örebro AIK:s löparess Liduina van Sitteren vann med drygt 1.40 marginal till utflyttade länslöpare Camilla Eknor (numera Pite Runners) och ytterligare drygt en minut till Gyttorps egen swimrunstjärna Bibben Nrodblom på tredjeplatsen (notera också att Karlslunds långloppskidåkare Olivia Hansson ställde upp även här och blev femma kvällen före hon sprang tio kilometer i Sommarmilen). På herrsidan vann Mikael Nordström 40 sekunder före Örebro AIK-klubbkompisen Oskar Larsson. Uppsalas Jörgen Bengtsson tog tredjeplatsen, ytterligare 21 sekunder bakom. Tävlingen är en supersprint som består av 150 meter simning, åtta kilometer cykling och två kilometer löpning, och för de distanserna behövde Nordström 24.21 och van Sitteren 26.35 (hennes tid hade räckt till en sjätteplats på herrsidan).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: