Regborn förhandsuttagen till världscupfinalen (och svenska rekordet rinner Andersson ur händerna)

Martin Regborn är inte bara nybliven Europamästare utan ligger dessutom tvåa i totala världscupen, 42 poäng bakom norska stjärnskottet Kasper Harlem Fosser (det är imponerande starkt med tanke på att Regborn nollade i EM-medeldistansen efter bommen i kvalet). Därför är det helt följdriktigt att han är en av tolv löpare – sju damer och fem herrar – som redan nu blivit förhandsuttagna till världscupfinalen i schweiziska Davos 1–3 oktober. Ja, Regborn har förstås vetat om det länge, och tränat för det, men det var först i dag som uttagningarna offentliggjordes.
– Det är mycket som ska klaffa när världscupavslutningen sker på hög höjd. Därför är det viktigt med ett tidigt besked för de som är förhandsuttagna så de kan planera och hinna anpassa sig till höjden, säger förbundskapten Anneli Östberg till Svenska orienteringsförbundets hemsida.
Noterbart är att ingen av de tre Tisaren-löparna som fick springa EM är bland de sju damerna som blivit förhandsuttagna, men de har i stället chansen att visa framfötterna i långdistans-SM i helgen. Efter den tävlingen tas de två sista damerna och tre sista herrarna till världscupfinalen ut.
Tävlingarna i Schweiz inleds med stafett, som bara räknas i nationscupen, och avslutas med medel- oc långdistanstävlingar där totalt 200 poäng står på spel. Åtta man är inom 90 poäng från ledning på herrsidan.

Det svenska rekordet i sexdagarslöpning ser ut att rinna Filip Andersson ur händerna, så här halvvägs in på det tredje dygnet av ultratävlingen på Viadal. Han tappade 2,4 mot sitt mål under det första dygnet, tolv till under det andra och 12,5 till under de senaste tolv timmarna. Han har så här långt hunnit avverka 337,1 kilometer jämfört med de 364 som var planen så här långt. Men Karlskogalöparen är ändå på väg mot ett sensationellt bra resultat, både med tanke på sin ålder (32 år är ungt i sammanhanget) och på sin oerfarenhet (det här är debut i sexdagarslöpning). Han leder tävlingen med över 6,5 mil.
Leder gör även hans svärmor Regina Johnson, som nu vid midnatt (då hon förvisso tagit kväll för 55 minuter sedan) hade avverkat 269,68 kilometer. Tidigare ledaren Elin Engström, tävlingens tredje länslöpare, ledde inledningsvis damklassen men har drabbats av någon typ av skadekänning och inte rört sig sedan 17.17. Hon har under den tiden sjunkit till en fjärdeplats och är nu åtta mil bakom Johnson.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: